okutan
Yönetici
- Mesleğiniz
- Otomasyon
- Bisiklet Markası
- Giant
- Bisiklet Türü
- Yol Bisikleti
Evdeki Sinsi Bisiklet Arenası: Zwift nedir, nasıl kullanılır?
Selamlar kışın sinsi dondurucu soğuklarından, yazın kavurucu sıcağından veya şehir içinin sinsi trafik stresinden kaçıp odasını profesyonel bir bisiklet parkuruna dönüştürmek isteyen vizyoner pedaldaşlar!"Zone 2 cardio nedir?" başlığımızda nabız bölgelerini sabit tutarak sinsi sinsi yağ yakmanın ve dayanıklılık inşa etmenin formüllerini konuşmuştuk. Peki, dışarıda hava berbatken, sinsi bir yağmur yağarken veya gece yarısı bu antrenmanları evimizin konforunda, sıkılmadan nasıl yapabiliriz? İşte burada devreye bisiklet dünyasının en popüler dijital platformu giriyor: Zwift.
Zwift, evdeki bisikletinizi ve trainer'ınızı sinsi bir şekilde devasa bir çok oyunculu (MMO) bisiklet oyununa dönüştüren bir indoor simülasyon yazılımıdır. Dünyanın öbür ucundaki bir bisikletçiyle hayali dünyalarda veya gerçeğe uygun modellenmiş Paris, Londra, New York rotalarında aynı anda pedal çevirip sinsi sinsi kapışmanızı sağlar.
Gelin, bu dijital pedal dünyasının sinsi kurulum detaylarını ve kullanım rehberini tamamen sade listeler üzerinden kuruşu kuruşuna inceleyelim.
Zwift Nasıl Çalışır? (Sinsi Mekanik Altyapı)
Zwift bir bilgisayar oyunu gibidir ama oyun kolu (gamepad) sizin kendi bacaklarınız ve bisikletinizdir.- Direnç Simülasyonu: Siz evinizde pedal çevirirken, Zwift haritasındaki sanal yol sinsi bir şekilde yukarı doğru eğimlendiğinde (%10 rampa gibi), altınızdaki akıllı trainer bu sinsi eğimi algılar ve pedalı gerçek zamanlı olarak sertleştirir. Düzlüğe geldiğinizde ise pedal sinsi sinsi tekrar hafifler.
- Hava Koridoru (Drafting) Hilesi: Tıpkı gerçek yarışlardaki gibi, Zwift'te de önünüzdeki sanal bisikletçinin tam arkasına sinsi sinsi yaklaştığınızda rüzgar direnciniz düşer ve ekranda daha az güç ($Watt$) üreterek aynı hızda sinsi bir şekilde akmaya devam edersiniz.
Zwift Kullanmak İçin Gereken Ekipman Listesi
Zwift dünyasına sinsi bir giriş yapmak için bütçenize göre seçebileceğiniz temel donanımlar şunlardır:1. Bisiklet:
- Şu an halihazırda dışarıda kullandığınız yol, dağ ($MTB$), şehir veya gravel bisikletinizin olması yeterlidir.
- Akıllı Trainer (Smart Trainer - Önerilen): Wahoo Kickr, Tacx Neo veya Elite Suito gibi arka tekerleği söküp bisikleti doğrudan bağladığınız (Direct Drive) cihazlar. Sinsi eğimleri birebir yansıtır ve ürettiğiniz gücü ($Watt$) kuruşu kuruşuna ölçer.
- Klasik Trainer + Sensörler (Ekonomik Alternatif): Akıllı olmayan düz bir mekanik trainer. Bu durumda Zwift'in bacak gücünüzü sinsi sinsi tahmin edebilmesi için bisikletinize kesinlikle bir Hız ($Speed$) ve Kadans ($Cadence$) sensörü bağlamanız gerekir.
- Zwift uygulamasını kurabileceğiniz bir iPad, iPhone, Android tablet, PC, Mac veya Apple TV.
- Saatinizden veya göğüs bandınızdan gelen nabız verilerini, trainer'dan gelen güç verilerini ekrana aktarmak için Bluetooth veya bilgisayara takılan sinsi bir ANT+ USB Alıcı (Dongle).
Adım Adım Zwift Kullanım Rehberi
Ekipmanları odaya dizdikten sonra sinsi sinsi sanal yollara akmak için şu adımları takip edin:- Adım 1 (Hesap ve Abonelik): Zwift resmi web sitesinden bir hesap açın. Yazılım ücretli bir abonelik sistemiyle çalışır (ancak sistemi sinsi sinsi test etmeniz için ilk başta ücretsiz bir deneme sürümü / kilometre hakkı verir).
- Adım 2 (Cihazları Eşleştirme): Uygulamayı açtığınızda karşınıza "Paired Devices" (Eşleşen Cihazlar) ekranı gelir. Buradan akıllı trainer'ınızı "Power Source" (Güç Kaynağı) ve "Controllable" (Kontrol Edilebilir Cihaz) olarak sinsi bir şekilde eşleştirin. Varsa nabız bandınızı da ekleyin.
- Adım 3 (Avatar ve Kilo Ayarı - Çok Sinsi Önemli!): Profilinize boyunuzu ve gerçek kilonuzu sinsi sinsi kuruşu kuruşuna doğru girin. Çünkü Zwift, sanal hızınızı ürettiğiniz gücün kilonuza oranına ($W/kg$) göre hesaplar. Kilosunu sinsi bir şekilde eksik girerek yokuşlarda hile yapan tipler topluluk tarafından anında deşifre edilir.
- Adım 4 (Rota Seçimi ve Sürüş): Ana menüden hayali Watopia adasını veya o gün açık olan dünya haritalarından birini seçin. İster tek başınıza sinsi sinsi Zone 2 antrenmanı yapın, ister hazır interval antrenman programlarını (Workout) başlatın, isterseniz de dünya çapındaki resmi sanal yarışlara katılarak ciğerlerinizi patlatın.
Forum Müfettişinin Ev Sürüşleri İçin Sinsi Tüyoları
- Deasa Bir Vantilatör Alın: Evde bisiklet sürerken rüzgar olmadığı için vücudunuz sinsi bir şekilde aşırı ısınır ve altınızda sinsi bir ter havuzu oluşur. Karşınıza mutlaka güçlü bir vantilatör yerleştirin.
- Mat ve Havlu Kullanın: Bisikletin altına ter emici bir mat sermek hem evdeki parkeleri sinsi ter korozyonundan korur hem de trainer'ın sinsi titreşim sesinin alt komşuya gitmesini engeller.
- Aranızda aktif olarak Zwift kullanan, Watopia yollarını aşındıran sanal peloton üyeleri var mı? Altınızda hangi trainer canavarı duruyor?
- "Abi ben akıllı trainer fiyatlarındaki sinsi artışlar yüzünden normal düz trainer'a sensör takip biniyorum" diyen F/P odaklı pratik sürücülerin deneyimlerini alalım!