Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Zincir yağlama ve temizlik

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ayça
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ayça

Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Selamlar herkese, forma yeni üye oldum. 😊

Bisikletimi şehir içinde aktif olarak kullanmaya çalışıyorum ama şu bakım konularında kafam biraz karışık. Zinciri ne sıklıkla temizleyip yağlamam gerekiyor? İnternette o kadar çok bilgi var ki kimisi 'her sürüşten sonra' diyor, kimisi 'ses gelince yap' diyor. Açıkçası çok profesyonel ürünlere bütçe ayırmadan, evde kendi imkanlarımla yapabileceğim pratik bir bakım rutini var mıdır?

Tecrübeli arkadaşlardan, benim gibi aceminin anlayacağı dilden tavsiyeler bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Aslında bu birazda şehir içi bile olsa yoldaki kir faktörüne göre değişmekte. Benim rutinim her 200 km de bir temizlemek üzerine. Ama sadece şehir içi şartlarda 400km de bir temizlik ve yağlama yapılması uygun olacaktır. Bir kir temizleyici ürün ama asperox ve türevi değil, mümkünse bisiklete uygun bir degraser ile diğer bölgelere sıçratmadan rubleye sıkılıp fırçalanır yağdan arındırılır, akabinde zincir de eski yağdan arındırılır degraser ve fırça ile. Zincir sistemi nihai olarak temizlenir. Kurulama işlemini takiben yağı her baklaya olacak şekilde damla damla uygulayınız ve fazla yağı bir bez yardımı ile zincirden uzaklaştırarak, bir süre dinlenmeye daha doğrusu yağın nüfuz etme süresine bırakınız. Bu iş için uygun motorsiklet kullanımı için olan "u" şeklinde fırçaları da tavsiye ederim, oldukça ucuzlar.

Teşekkür ederim cevabınızdan dolayı sanırım o kadar kilometre yapmıyorum. Yakın bir arkadaşım var artık seninde yarış bisikletine geçme zamanın geldi diyor fakat endişelerim var. Onlar sizin gibi uzun yol yapıyorlar ben o kadar yolu kaldıramayabilirim. Tabi bir de trafik etkeni var. Bu dediğiniz işlemleri yapmaya çalışacağım tekrar teşekkür ederim. O arkadaşım zincire gaz yağı sıkıyordu bunun artısı olur mu?

Teşekkür ederim cevabınızdan dolayı sanırım o kadar kilometre yapmıyorum. Yakın bir arkadaşım var artık seninde yarış bisikletine geçme zamanın geldi diyor fakat endişelerim var. Onlar sizin gibi uzun yol yapıyorlar ben o kadar yolu kaldıramayabilirim. Tabi bir de trafik etkeni var. Bu dediğiniz işlemleri yapmaya çalışacağım tekrar teşekkür ederim. O arkadaşım zincire gaz yağı sıkıyordu bunun artısı olur mu?
Tabi ki yol bisikletine geçmek başka bir seviye ama siz bunu istiyor musunuz ya da bedenen buna uygun musunuz, bunlar önemli sorular. Daha belki yol bisikletinden ziyade gravel ya da endurance diye geçen kadrolar belki de uzun yol için öne çıkan seçenekler. Bence öncelikli bunlara bakınız. Uzun km ler bir gece de bir ayda çıkan mesafeler değil, bu bir süreç. Önemli olan sizin fizyolojik olarak rahat edip, bütçe olarak da karşılayabileceğiniz bisiklet türü.

Gaz yağı konusu da bence biraz ileri bir uç, temizlik konusunda iyidir ama şahsen ben gün içinde de sık sık benzin ve türevleri kerosen vs ile uğraşmama rağmen gazyağı ile sadece zift temizliğinde haşır neşir oluyorum, zincir için fazla zahmet bence.

Ben şöyle yapıyorum degreaser fiyatları malum o yüzden daha uygun bir çözüm buldum bisikletçi arkadaşım sağolsun. Asperox'un yarısını başka bir şişeye koyuyorum, kalan yarım şişeyi de 4 parmak sulandırıp üzerine 2 Parmak da pril ekliyorum. Size hem yağ sökücü hem temizleyici sprey oluyor. Mr diy'den de sert boya fırçası aldım, onunla rubleyi ve zinciri güzelce temizleyip decathlon all weather Zincir yağı uyguluyorum mis gibi oluyor. Zincirden ses gelmeye başlayınca bir tur daha sürüyorum. Tekrar ses gelince komple temizleyip yeniden yağlıyorum. Benim de bakım düzenim bu şekilde. Zincir bakımı da önemli hem zincirin uzaması yavaşlar hem de zamanında bakım ile zincirin ömrünü maksimize etmiş oluruz.

Geçenlerde GCN'de yeni bir ürün tanıtımı izledim 'liquid wax' (sıvı mum). Zincir mumlamak zahmetli ve masraflı (makinesi vs.) bir iş iken bunun tüpünü yapmışlar. Hem yağdan daha uzun süreler dayanıyor hem de temizlemek için sadece sıcak su yetiyormuş (ki temizlenen mum herhangi bir kalıntı vs bırakmadan kolaylıkla çözülüyor) . Konuyla ilgili bilgisi olan ya da ürünü kullanan var mı?

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri