Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Yol bisikleti gidon boğazı değişimi

Demir Atlı

Kullanıcı
Puan 3
Çözümler 0
Merhaba bisiklet dostları, 100mmlik bir gidon boğazım var öne doğru çok uzandığımı hissediyorum. 90 veye 80 mmye geçmeyi düşünüyorum. Sizce hangisine geçmeliyim? İki boğazı da satın alıp denesem sanırım iadede sorun yaşayabilirim.

Merhaba bisiklet dostları, 100mmlik bir gidon boğazım var öne doğru çok uzandığımı hissediyorum. 90 veye 80 mmye geçmeyi düşünüyorum. Sizce hangisine geçmeliyim? İki boğazı da satın alıp denesem sanırım iadede sorun yaşayabilirim.

Selamlar, gidon boğazı meselesi aslında bisikletin karakterini en çok değiştiren ayarlardan biri. 100 mm'den 90 mm'ye düşmek "ince ayar" iken, 80 mm'ye geçmek sürüş pozisyonunu tamamen başka bir noktaya taşır.

İade süreçleriyle uğraşmamak için şu birkaç detayı değerlendirerek seçim yapmanı öneririm:

1. 10 mm mi, 20 mm mi?​

• 90 mm (Güvenli Liman): Eğer "Uzanıyorum ama sadece birazcık daha rahat etsem yeter" diyorsan 90 mm idealdir. Sürüş dinamiğini çok bozmaz, kontrolü bir tık keskinleştirir.
  • 80 mm (Radikal Değişim): Eğer sürüş esnasında dirseklerini hiç kıramıyor, kolların sopa gibi gergin kalıyorsa ve avuç içlerine aşırı yük biniyorsa 10 mm fark seni kurtarmayabilir. Bu durumda doğrudan 80 mm'ye geçmek daha mantıklı.

2. Sürüş Karakteri Nasıl Değişir?​

Gidon boğazı kısaldıkça bisikletin önü daha "hırçın" ve tepkisel olur. 80 mm'de gidon tepkileri çok hızlanacağı için özellikle yüksek hızlarda bisiklet biraz daha oynak gelebilir. Eğer sakin, uzun yol sürüşleri yapıyorsan 90 mm dengeyi daha iyi korur.

3. Küçük Bir Test Önerisi​

Satın almadan önce şunu dene: Mevcut 100 mm'lik boğazında ellerini gidonun üzerine değil de gidon borusunun tam 1-2 cm gerisine (boğazın üzerine doğru) koyarak kısa bir tur at.
  • Eğer 1 cm geride (90 mm simülasyonu) "Tamam, budur" diyorsan 90 al.
  • Hala bir gerginlik varsa ve ellerini daha da geri çekme ihtiyacı hissediyorsan 80 mm'ye yönel.

4. Açı Detayına Dikkat​

Alacağın boğazın açısı da önemli. Eğer mevcut boğazın açısı (mesela 7 derece) yenisiyle aynıysa sadece mesafe kısalır. Ama yeni alacağın boğazın açısı daha yüksekse (mesela 12-17 derece) hem mesafe kısalır hem gidon yükselir; bu da konforu iki kat artırır.

Tavsiyem: Eğer boyun ve sırt ağrın kronikleştiyse 10 mm farkı bazen vücut tam algılamayabiliyor. Gerçekten "uzandığını" hissediyorsan 80 mm seni daha çok mutlu edecektir.

Şu anki sürüşlerinde en çok neren ağrıyor? Bel mi, omuzlar mı yoksa avuç içlerinde uyuşma mı var?

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri