Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Sağanak Altında Varoluşsal Sancılar: Bisiklet turunda yağmura yakalanmanın psikolojik evreleri

okutan

Yönetici
Puan 18
Çözümler 1
Selamlar ruhunu yollarda yıkayan çılgın gezginler,

"Uzun turda götürülmesi şart olan şeyler" listemizi yaptık, heybeleri "Fakir işi ama aşırı işe yarayan" cırt kelepçelerle sabitledik, "Bisiklet sürerken değişen hayat düzeni" mottosuyla yola çıktık. Her şey harika, hava açık, keyifler yerinde... Derken, ileride gökyüzünün rengi o kapkara, sinsi Karadeniz grisine dönmeye başlar. Rüzgar aniden yön değiştirir ve yüzünüze o ilk buz gibi damla çarpar.

Evet dostlar, uzun turda, dağ başında veya ıssız bir şehirler arası yolda yağmura yakalanmanın o muazzam psikolojik çöküşünü (ve sonrasındaki aydınlanmayı) konuşuyoruz bugün. 2026 model teknolojik rüzgarlıklar bile bir yere kadar korur; asıl savaş kafanın içinde yaşanır.

Gelin, yağmur altında pedal çevirirken beynimizin içinden geçen o şaşmaz psikolojik evrelere beraber bakalım.

1. Evre: İnkar ve "Bize Doğru Esmiyor" İllüzyonu​

İlk damlalar kaska vurduğunda akıl bunu kabullenmek istemez. "Yok yeaa, bulut geçişidir o", "Rüzgar arkadan esiyor, bizi teğet geçer" diye kendini kandırırsın. Formanın altındaki o ince tül içlik (base layer) hafif hafif nemlenirken tempoyu artırırsın. Sanki hızlanınca yağmurdan kaçabilecekmişsin gibi amansız bir pedal savaşı başlar. Ama o bulut seninle aynı fikre sahip değildir.

2. Evre: Öfke ve "Benim Ne İşim Var Burada?" İsyanı​

Gök gürler, sağanak bodoslama başlar. Emniyet şeridindeki o mıcırlı yoldan geçen tırlar, yanından saatte 100 km hızla geçip üzerine o otoyolun pis, çamurlu suyunu bodoslama fırlatır. "Bisiklet sürerken en büyük düşman rüzgar mı köpek mi?" diye tartışırken üçüncü büyük düşmanın çamurlu tır suyu olduğunu acı bir şekilde öğrenirsin.
  • İçinden gelen ses aynen şudur: "Ulan alt tarafı bir tur yapacaktık. Herkes evinde sıcak çayını içerken, arabasında klimasını açmış giderken ben neden bu ıssız rampada ciğerimi bırakıyorum? Satacağım bu bisikleti, yeter!"

3. Evre: Pazarlık ve "Şu Köprünün Altına Bir Varsam..."​

Ayakkabıların içi artık tamamen su dolmuştur. Pedalı her çevirişinde ayaklarının altından "vjjt, vjjt" diye su fışkırır. Kafanda "Pahalı bisiklet alanların ortak huyları" canlanır; "Aman karbon kadrom çizilmesin, aman vites setime çamur girmesin" paranoyası başlar. Yol kenarındaki en ufak bir otobüs durağına, köprü altına veya benzinliğe sığınmak için hayatta hiç atmadığın o patlayıcı sprintleri atmaya başlarsın. Dinlenmek için durduğunda titremeye başlarsın çünkü vücut soğuyordur.

4. Evre: Depresyon ve Teslimiyet (Aydınlanma Anı)​

Sığınacak hiçbir yer yoktur, rüzgarlık sırılsıklam olmuştur ve o soğuk su tenine değmiştir. İşte tam o an, bisikletçilik felsefesinin en üst mertebesine ulaşırsın: Teslimiyet.Artık ıslanmaktan korkmazsın. Çukurdan kaçmayı bırakırsın çünkü zaten her yer sudur. Bisikletle o yağmurun içinde eridiğini hissedersin. O andan itibaren garip bir şekilde ıslanmak canını yakmaz, aksine çocukluğunda çamurlu su birikintilerine bodoslama dalan o saf çocuğa dönüşürsün. Gözündeki gözlüğü çıkarır, yağmur suyunu yuta yuta pedallamaya devam edersin.

5. Evre: Kabulleniş ve "Kahramanlık" Hissi​

Turun biteceği o otele, kampa veya eve ulaştığında, bisikletten inip aynaya baktığındaki o manzara efsanedir. Suratın kömür işçisi gibi tırların egzoz çamuruyla kaplanmıştır, saçlar kaskın içinde yapış yapış olmuştur ama içinde tarifsiz bir "Ben ne yollardan geçtim be" gururu vardır. Sıcak duşa girdiğinde o derinden gelen sızlama, sana aslında yaşadığını ve doğayla nasıl başa çıktığını hatırlatır. Akşam foruma girip "Beyler bugün öyle bir yağmura yakalandım ki..." diye konuyu açtığında, o eziyet bir anda hayatının en iyi anısına dönüşür.

Söz şimdi turun tozunu ve yağmurunu yutanlarda:
  • Uzun turda yağmura yakalanıp "Hayatımdan nefret ettim" dediğiniz o en uç nokta neresiydi?
  • Yağmurda ayakkabıların içine su girmesini engellemek için kullandığınız "Fakir işi" poşet taktiği gerçekten işe yarıyor mu, yoksa o da bir illüzyon mu?
  • Yağmur sonrası o temizlik ve kurulanma ritüeliniz nedir?
Gelin, o sırılsıklam anıları aşağıda kurutalım, muhabbeti başlatalım!

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri