okutan
Yönetici
- Mesleğiniz
- Otomasyon
- Bisiklet Markası
- Giant
- Bisiklet Türü
- Yol Bisikleti
Selamlar ahali,
"Hafta sonları turlara kaçıyorum, arazide mıcırlarda toz yutuyorum tamam da; ben bu gravel bisikleti hafta içi her gün işe-okula giderken, şehir içi günlük ulaşımda da kullanabilir miyim?" sorusu, gravel almayı düşünenlerin kafasını en çok kurcalayan mekanik ikilemlerden biridir.
Lafı hiç dolandırmadan tecrübeyle sabit net cevabı veriyorum: Gravel bisiklet, günlük şehir içi ulaşım için şu an piyasadaki en "İsviçre Çakısı" kıvamındaki, en mantıklı seçenektir; ancak çözmeniz gereken 3 küçük lojistik problem vardır.
Gelin, gravel'ın şehir içi günlük ulaşımdaki artılarını ve sizi zorlayabilecek eksilerini masaya yatıralım.
Neden Şehir İçi Ulaşımda Bir Canavara Dönüşür? (Artıları)
- Mazgal, Çukur ve Kaldırım Kenarı Canavarı: Safkan bir yol bisikletiyle işe gitmeye çalışırsanız, takım elbiseniz veya sırt çantanızla yoldaki her mazgaldan kaçmak, her yama asfalt kenarında lastik patlatma korkusu yaşamak zorunda kalırsınız. Gravel’ın $38-42\text{ mm}$ kalınlığındaki geniş ve düşük basınçlı lastikleri, şehir içi kaosunu (tramvay rayları, parke taşları, kırık kaldırımlar) hissetmeden, akıp gitmenizi sağlar.
- Hız ve Zaman Kazanımı: Dağ bisikletiyle (MTB) işe gitmeye kalktığınızda, o kalın dişli lastiklerin asfalta yapışması ve ağır kadro yüzünden işe kan ter içinde varırsınız. Gravel ise aerodinamik dropbar yapısı ve rijit (amortisörsüz) kadrosu sayesinde pedala verdiğiniz gücü doğrudan hıza dönüştürür. İşe varış süreniz ciddi oranda kısalır.
- Hava Muhalefetine Karşı Tam Uyum: Sabah işe giderken hava güneşliyken akşam dönüşte aniden bastıran o meşhur sağanak yağmurları düşünün. Yol bisikletlerine çamurluk takmak tam bir eziyetken, gravel bisikletlerin kadrolarında çamurluk ($fender$) montaj vidaları hazır gelir. Tam boy bir çamurluk takarak, sırtınıza çamur sıçramadan temiz bir şekilde işe/okula gidebilirsiniz.
- Ağır Sırt Çantası Çilesine Son: Günlük ulaşımda laptop, yedek kıyafet, yemek kabı derken sırt çantası bir süre sonra işkenceye dönüşür ve sırtınızı sırılsıklam yapar. Gravel bisikletlerin ön maşasında ve arka çatalında bagaj bağlantı noktaları bulunur. Arkaya şık bir portbagaj ve heybe çanta takarak tüm yükü bisiklete yıkabilir, terlemeden konforlu sürebilirsiniz.
Günlük Kullanımda Sizi Zorlayacak 3 Büyük Sıkıntı (Eksileri)
Her şey toz pembe değil. Gravel'ı bir ulaşım aracı olarak kullanacaksanız şu gerçeklerle yüzleşmelisiniz:- Hırsızlık Mıknatısı (Güvenlik Problemi): Gravel bisikletler şu an inanılmaz popüler ve ne yazık ki pahalı aletler. Bisikleti iş yerinizin içinde güvenli bir odaya, kapalı otoparka veya okulun güvenliğinin tam önüne kilitleme imkanınız yoksa; sokaktaki sıradan bir direğe kilitleyip 8 saat bırakamazsınız. Göze çok batan, "beni çal" diyen bir yapısı vardır.
- Terleme ve Kıyafet Kombini: Her ne kadar dağ bisikletine göre daha az enerji harcatsa da gravel sonuçta performanslı bir bisiklettir ve sizi terletir. İşe vardığınızda üstünüzü değiştirebileceğiniz bir alan veya duş imkanı yoksa, tüm gün oturarak çalışmak konforsuz olabilir. (Bunu aşmak için tempoyu bilerek düşük tutmak gerekir).
- Sık Dur-Kalk Trafiğinde Dropbar (Eğri Gidon): Şehir içi yoğun trafikte, sürekli yayaların yola atladığı, minibüslerin aniden önünüze kırdığı kaos anlarında dropbarın altından veya kollarından freni sıkmak, düz gidonlu bir şehir bisikletine göre birkaç milisaniye daha fazla refleks gerektirir. Dikiz aynası takmak veya trafikte sürekli kafayı arkaya çevirmek düz gidona kıyasla biraz daha el becerisi ister.
Net Karar: Sizin İçin Mantıklı mı?
- Eğer bisikletinizi iş yerinde/okulda güvenli bir kapalı alana koyabiliyorsanız, yolunuzun üzerinde bozuk asfaltlar, dik yokuşlar varsa ve hafta sonu turlarınızı da tek bir bisikletle aradan çıkarmak istiyorsanız: Kesinlikle muazzam mantıklı bir yatırım.
- Ama "Ben bisikleti dışarıda direğe kilitleyeceğim, evle iş arası sadece 3-4 km düz sahil yolu, üstümü değiştirecek yerim de yok" diyorsan; gravel yerine daha ucuz, hırsızın dönüp bakmayacağı, çamurluklu ve sepetli düz gidonlu bir Şehir/Fitness bisikleti veya Katlanır bisiklet çok daha mantıklı bir ulaşım çözümü olur.