Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Evden uzakta hayatta kalma rehberi: Uzun bisiklet turunda "Götürülmesi ŞART" olan şeyler

okutan

Yönetici
Puan 18
Çözümler 1
Selamlar yolların hakimi gezgin pedaldaşlar,

Yine o meşhur "Kaçsak da gitsek" mevsimi geldi. Heybeleri tozlu raflardan indirdik, haritaları açtık... Ama her uzun tur öncesi o kronik hastalık nükseder: "Ulan acaba bir şey unuttum mu?" paranoyası.

2026 yılındayız; teknoloji gelişti ama yolda kalmanın, o ıssız dağ başında çaresizce beklemenin eziyeti hâlâ aynı. Heybeleri lüzumsuz aksesuarlarla doldurup yokuşlarda ölmüş gibi olmak da var, en kritik malzemeyi evde unutup turu yarıda bırakmak da.

Gelin, yılların tecrübesiyle sabit, uzun turda yanınızda yoksa "Tur bitti, geçmiş olsun" dedirten o olmazsa olmaz şampiyonlar ligi listesini yapalım.

1. Teknik Ekipman: "Sanayiyi Heybeye Taşımak"​

Şehirler arası yollarda her köşe başında Shimano yedek parçası bulamayacağınız kesin. Şu üçlü olmadan yola çıkanın turu her an bitebilir:
  • Çoklu Alyan Seti (Multitool): Ama öyle ucuz olanlardan değil; içinde mutlaka zincir sökme aparatı olan modellerden. Yolda zincir koptuğu an o aparat yoksa geçmiş olsun, bisiklet yürüyen bir metal yığınına döner.
  • Yedek İç Lastik (En Az 2 Adet) + Kaliteli Yama Seti: "Ben tubeless kullanıyorum kanka, bana bir şey olmaz" demeyin. Taş yarar, yarık açılır; o iç lastik illa ki o heybeye girecek. Yanına da emektar pompanızı ekleyin.
  • Cırt Kelepçe (Plastik Kelepçe) ve Elektrik Bandı: MacGyver'ın gizli silahları. Kırılan bagajı, yırtılan heybeyi, sallanan çamurluğu tur sonuna kadar tutacak yegane mucize bunlardır. Fakir işi ama aşırı işe yarar!

2. Güvenlik ve Hayatta Kalma: "Önce Can, Sonra Canan"​

• Pavyon Modu Aydınlatma (Ön ve Arka Çakar): "Ben gece sürüşü yapmam, hava kararmadan çadırı kurarım" planı yolda her zaman patlar. Bir tünelle karşılaşırsınız, zifiri karanlıktır; ya da tur sarkar. Güçlü bir ön far ve yedek pilli/powerbank'li arka çakar hayattır.
  • İlkyardım Çantası: İçinde baticon, sargı bezi, ağrı kesici ve en önemlisi kas gevşetici krem olan küçük bir paket. Yokuş yukarı ciğeri bırakırken kramp girdiğinde o kremin değeri altınla ölçülür.

3. Konfor ve Kişisel Bakım: "Sele Yaralarına Son"​

• Pişik / Sele Kremi: Utanmaca sıkılmaca yok dostlar, forum burası. Günde 80-100 km pedal çevirirken o taytın pedi bir süre sonra zımpara etkisi yaratmaya başlar. Sürüşe başlamadan önce hassas bölgelere sürülecek kaliteli bir krem, turun 3. gününde ağlayarak eve dönmenizi engeller.
  • Yedek Tayt ve Fonksiyonel Kıyafet: Islak taytla ikinci gün yola çıkmak en büyük hatadır. Biri kururken diğeri giyilecek. Ayrıca "Noel ağacı" gibi parlayan o reflektörlü yelek de heybenin en üstünde duracak.

4. Enerji ve Lojistik: "Aç Ayı Oynamaz"​

• Powerbank (Yüksek Kapasiteli): Telefonun navigasyonu, Strava'sı, ışıkların şarjı derken dağ başında elektriksiz kalmak büyük kabus. En az 20.000 mAh bir güç kaynağı şart.
  • Zula Karbonhidrat / Kuruyemiş: Yol kenarındaki o ıssız rampada ani enerji düşmesi (bonk olmak) çok fenadır. Gözün döner, pedal dönemezsin. Heybenin gizli bir köşesinde her zaman fıstık ezmesi, hurma veya acil durum jeli bulunmalı.

Peki ya sizce ne olmalı?
  • "Kanka listeye şunu yazmamışsın, o olmadan yola çıkan net amatördür" dediğiniz o gizli malzeme ne?
  • Gaza gelip yanınıza aldığınız ama tur boyunca heybenin dibinde ağırlık yapmaktan başka işe yaramayan o "en gereksiz" şey neydi?
  • Yolda köpek timleriyle karşılaşma ihtimaline karşı heybenin neresinde ne saklıyorsunuz?
Gelin aşağıda uzun tur tecrübelerini kapıştıralım, heybeleri doğru dolduralım!

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri