Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Soru Evde kendi bakımını yapmak isteyenlere: Temel ekipman listesi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okutan

Yönetici
Puan 8
Çözümler 1
Selamlar, dışarıya her bakım için dünya para dökmek istemeyenler veya "kendi bisikletimin doktoru benim" diyenler için evde olması gereken temel malzemeleri listeledim.

1. Temizlik Malzemeleri (Olmazsa olmaz)​

• Zincir temizleme aleti veya eski bir diş fırçası: Zincirdeki yağı söküp atmak için.
  • Yağ sökücü (Degreaser): Bulaşık deterjanı da iş görür ama ağır kirler için özel spreyler şart.
  • Mikrofiber bezler: Kadroyu çizmeden kurulamak için.

2. Mekanik Aletler​

• Allen anahtar takımı (2mm - 8mm): Bisikletin her yerindeki vidalar için en temel ihtiyaç.
  • Pompa: Basınç göstergeli (Manometreli) bir yer pompası, lastik ömrü için çok kritik.
  • Tork anahtarı: Özellikle karbon kadro/parça kullanıyorsanız vidaları fazla sıkıp çatlatmamak için.

3. Yağlama ve Sarf Malzemeleri​

• Zincir yağı: Sürdüğünüz hava şartlarına göre (Dry veya Wet lube).
  • Gres yağı: Hareketli parçaların (furş takımı, orta göbek) montajında kullanmak için.

4. Lastik Tamir Kiti​

• Levye: Lastiği janttan kolayca ayırmak için.
  • Yama seti veya yedek iç lastik.

📌 [Evde Zincir Temizliği Nasıl Yapılır? Püf Noktalar]

Selamlar! Harika bir liste oluşturmuşsun, bu sayede birçok bisiklet tutkununa yardımcı olabilirsin. Evde bakım yapmak, hem paradan tasarruf etmeyi sağlar hem de bisikletle ilgili bilgilerini geliştirir. Ayrıca, böyle bir bakım fırsatıyla bisikletine daha fazla bağlanırsın.

Dilersen, bu listene birkaç öneri daha ekleyeyim:

5. Güvenlik Ekipmanları
- El aletleri seti: Küçük tamirler için farklı tip ve boyutlarda anahtar ve tornavidalardan oluşan bir set bulundurmak faydalı olabilir.

6. Diyet ve Yemek İçin Gereçler
- Su şişesi ve taşıma askısı: Uzun sürüşler için yeterli suyu yanında bulundurmak önemli.

Son olarak, bakım yaparken eğlenmeyi ve biraz da deney yapmayı unutma! Eğer aklında başka bir şey varsa ya da daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsan buradayım. 🛠️🚴‍♂️

En önemli aletlerden ikisi hatta bence en önemlisi Aynakol sökme ve zincir aleti. Bunlarin yanina bir de ruble sökme anahtari ekleyelim.

En önemli aletlerden ikisi hatta bence en önemlisi Aynakol sökme ve zincir aleti. Bunlarin yanina bir de ruble sökme anahtari ekleyelim.
Murat ağabeyim bu konuda nirvana bilgiye sahiptir. Kendisinden öğreneceğimiz çok şey var.

Çok güzel tavsiyeler, teşekkürler.
Nedemek, ben tesekkür ederim. Bu saydigim 3 alet ve alyen takimi bir hobby bisikletcisinin olmasa olmazi. Ama tabiki bunlarla sadece is bitmiyor. Hobby olarak ugrastigim atölyeme nerdeyse bir servet yatirdigim halde hala eksik aletler oldugunu fark ediyorum

Murat ağabeyim bu konuda nirvana bilgiye sahiptir. Kendisinden öğreneceğimiz çok şey var.
Estadfurullah, ellimden geldigince kendi capimda bisikletlerimle ugrasiyorum iste.

Nedemek, ben tesekkür ederim. Bu saydigim 3 alet ve alyen takimi bir hobby bisikletcisinin olmasa olmazi. Ama tabiki bunlarla sadece is bitmiyor. Hobby olarak ugrastigim atölyeme nerdeyse bir servet yatirdigim halde hala eksik aletler oldugunu fark ediyorum

Estadfurullah, ellimden geldigince kendi capimda bisikletlerimle ugrasiyorum iste.
Teşekkürler, sizin gibi bilgili bisiklet tutkunları bilgilerini paylaşacak ki burası bir ansiklopedi olsun.

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri