Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Elektrikli bisiklet kullanan gerçekten spor yapmış sayılır mı?

okutan

Yönetici
Puan 18
Çözümler 1
Selam dostlar,

Bugün forumun en çok kavga çıkan, en çok "linç" yenen konularından birini masaya yatırıyoruz: Elektrikli Bisiklet (E-Bike).

Hemen her sürüşte, yokuş yukarı 25 km hızla terlemeden çıkan bir e-bisikletli görüp "Lan bu spor mu şimdi?" diye içinden geçiren saf kan bisikletçiler burada mı? Ya da "Kardeşim ben de pedal çeviriyorum, sadece destek alıyorum" diyen e-bike tayfası?

Gelin 2026 yılı bilimsel verileri ve "forum gerçekleri" ile bu işin aslına bakalım. Elektrikli kullanan gerçekten spor yapmış sayılır mı?

1. "Pedal Destekli" Yalanı mı, Gerçeği mi?​

Çoğu kişi sanıyor ki e-bike üzerine oturuyorsun, düğmeye basıyorsun ve o gidiyor. Eğer altındaki bir "moped" değil de gerçek bir Pedelec (Pedal Destekli) sistemse, sen pedal çevirmezsen o motor çalışmaz. Yani motor sana "bedava" hız vermiyor, senin gücünü katlıyor.

2. Nabız Verileri Ne Diyor? (Bilimsel Kısım)​

Yapılan son araştırmalar (2026 güncel verileriyle söylüyorum) e-bisiklet kullanıcılarının nabzının, normal bisikletçilerin nabzının yaklaşık %80-85'ine ulaştığını gösteriyor.
  • Normal Bisiklet: Nabız 150-160 (Zon 4-5), kan ter içindesin.
  • Elektrikli Bisiklet: Nabız 120-130 (Zon 2-3), aktif yağ yakımı bölgesindesin.Yani evet, elektrikli süren adam "kardiyo" yapıyor ama "performans sporcusu" gibi ciğerini yolda bırakmıyor.

3. Daha Uzun Süre, Daha Çok Mesafe​

İşte e-bike savunanların en güçlü kozu: "Normal bisikletle 10 km gidip yorulup bırakıyorsam, elektrikliyle 40 km gidiyorum."Toplamda harcanan kaloriye baktığımızda; 30 dakika normal bisiklete binmekle, 60 dakika elektrikli bisiklete binmek neredeyse aynı kaloriyi yaktırıyor. Elektrikli seni dışarıda daha fazla tutuyor, daha çok hareket ettiriyor.

4. "Yokuşlar Artık Düz Yol!"​

İstanbul gibi yokuşu bol bir yerde yaşıyorsanız, elektrikli bisiklet spora başlamak için harika bir motivasyon aracı. "Şimdi o yokuşu kim çıkacak?" deyip evde oturacağına, desteği açıp dışarı çıkıyorsun. Bu da psikolojik olarak "hareketli yaşam" kategorisine giriyor.

Özetle benim fikrim:
  • E-bisiklet süren adam "atlet" değildir ama kesinlikle spor yapıyordur.
  • E-bisiklet süren adam "tembel" değildir, sadece akıllıdır (özellikle ulaşım için kullanıyorsa).
  • Ama bir e-bike ile yokuşta normal bisikletçiyi geçip "N'aber dostum?" diye hava atmak... İşte o sporculuk ahlakına sığmaz, linç sebebidir! :)
Siz ne düşünüyorsunuz?
  • Elektrikli bisiklet "bisiklet" midir, yoksa "motorlu taşıt" mı?
  • Aranızda normal bisikleti bırakıp elektriklisye geçen "dönenler" var mı? Pişman mısınız?
Gelin aşağıda birbirimize girelim, ama pedalımız düz bassın!

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri