• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Dağ Bisikletini Satıp Gravel’a Geçenler Pişman mı? (Ahalinin Gerçek Yorumları)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okutan

Yönetici
Puan 28
Çözümler 4
dağ bisikleti mi gravel mi bisikletforum.net.webp
Oyla

Selamlar ahali,

Forumlarda, ilan sitelerinde ya da bisiklet gruplarında şu sıralar en çok gördüğümüz hareketlilik şu: "Temiz kullanılmış XC dağ bisikletimi (MTB) satıp gravel’a geçmek istiyorum, mantıklı mı?"

Broşürlerde yazan o süslü pazarlama cümlelerini, teorik ağırlık hesaplarını bir kenara bırakalım. Dağ bisikletinin o geniş, düz gidonundan ve kalın lastiklerinden inip, amortisörsüz ve dropbarlı (eğri gidonlu) bir gravel makineye geçen gerçek kullanıcılar ne diyor? Memnunlar mı yoksa eski konforlarını mumla mı arıyorlar?

Süreci bizzat yaşayanların deneyimlerini, çektikleri çileleri ve "İyi ki yapmışım" dedikleri anları mekanik gerçeklerle özetliyorum.

😎 "İyi Ki Geçmişim" Diyenlerin Yaşadığı O Büyük Aydınlanma​

MTB'den gravel'a geçenlerin %80’i ilk 100 kilometreden sonra adeta bir kültür şoku yaşıyor ve inanılmaz memnun kalıyor. İşte onları mutlu eden ana başlıklar:
  • "Altımdan Kaçıp Gidecek Sandım" (Muazzam Hız ve Hafiflik): Dağ bisikletinin üzerindeki o 1.5 - 2 kiloluk ağır ön amortisörden kurtulmak ve lastik kalınlığını $2.20''$ seviyelerinden $38-40\text{ mm}$'ye düşürmek bisikleti bir anda hafifletiyor. Pedala bastığınız an gücün amortisörde sönümlenmeden doğrudan arka tekerleğe iletilmesi, kullanıcılarda "Bisiklet kendi kendine akıyor" hissi yaratıyor.
  • Aynı Enerjiyle İki Kat Mesafe: MTB ile asfaltta veya hafif toprak yolda 40-50 km sürdüğünde canı çıkan adamlar, gravel ile aynı yorgunluk seviyesinde rahatlıkla 80-100 km devirebildiklerini söylüyorlar. "Daha kısa sürede, daha uzağa gitmek" gravel'a geçenlerin en büyük kazancı.
  • Yokuşlar Artık Kabus Değil: Dağ bisikletinde dik bir yokuş tırmanırken ayağa kalktığınızda amortisör deli gibi esner ve enerjinizi çalar. Gravel'ın rijit (sabit) kadrosu sayesinde yokuş yukarı tırmanmak, özellikle de kilitli pedalla ritim yakalamak çok daha kolay hale geliyor.

🤕 "Keşke Satmasaydım" Diyenlerin Çektiği Büyük Çileler​

Tabii ki herkes %100 mutlu değil. Dağ bisikletini satıp gravel aldıktan sonra "Ben ne yaptım?" diye bocalayan, hatta bisikleti balkona kilitleyen bir kitle de var. Onların canını sıkan durumlar ise şunlar:
  • Anatomi ve Oturuş Pozisyonu Şoku: MTB’nin o dik, geniş, konforlu ve yolu yukarıdan gören oturuş pozisyonundan sonra; gravel’ın daha aerodinamik, öne eğilmeyi gerektiren agresif duruşu ilk haftalarda ciddi boyun, sırt ve el bileği ağrıları yapabiliyor. Özellikle vücut esnekliği (core gücü) zayıf olanlar bu pozisyona alışmakta çok zorlanıyor.
  • Dizlerin Birbirine Vurması (Titreşim): Sert toprağa, taşa toprağa girildiğinde ön amortisörün yokluğu kendini çok sert hissettiriyor. Ormanda hızla giderken karşınıza çıkan büyük ağaç kökleri veya yumruk büyüklüğünde gevşek taşlar, gravel'da doğrudan bileklerinizde patlıyor. Teknik ve çok bozuk arazi inişlerinde MTB’deki o güvenli ve konforlu "akış" hissi kayboluyor; yerini sürekli fren kollarını sıkma stresine bırakıyor.
  • "Gidonu Çok Dar, Dönemiyorum" Hissi: Dağ bisikletinin $720-740\text{ mm}$'lik geniş gidonunun sunduğu o muazzam viraj ve denge kontrolünden sonra, gravel’ın $420-440\text{ mm}$'lik dar dropbarı ilk başlarda virajlarda güvensiz hissettirebiliyor.

📊 Net Özet: Sen Geçmeli misin?​

Eğer dağ bisikletini alma sebebin dağ tepe tırmanmak, kayalıklardan zıplamak, uçmak kaçmaksa ama zamanının %80'i şehir içi bozuk asfaltta, sahil yolunda veya hafif düzgün orman patikalarında (Belgrad Ormanı, köy yolları vb.) geçiyorsa, durma hemen geç. MTB'nin asfaltta hamallık olduğunu o zaman anlayacaksın.

Ama "Ben amortisör konforuma düşkünüm, öne eğilemem, belim ağrır, arazide önüme çıkan taşa çukura bakmadan paldır küldür girmeyi seviyorum" diyorsan, gravel seni spordan soğutabilir; yerinde kalman daha mantıklı.

Forum ahalisi arasında bu geçişi yakın zamanda yapan var mı? "MTB'den sonra gravel ilaç gibi geldi" diyenlerle "Bileklerim koptu" diyenlerin yorumlarını aşağıda çarpıştıralım!

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri