• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

CO2 Pompası Gerekli mi? Yoksa Parayı Havaya mı Savuruyoruz?

okutan

Yönetici
Puan 18
Çözümler 3
Selamlar herkese,

Son zamanlarda gruplarda ve yabancı forumlarda bu CO2 tüpü meselesi çok dönüyor. Kimisi "büyük kolaylık, pompayla amelelik yapmayın" diyor, kimisi de "çöp üretiyoruz, el pompası varken gereksiz" kafasında. Bir süredir iki sistemi de farklı bisikletlerde deneyimleyen biri olarak kendi penceremden artılarını ve eksilerini yazayım, almayı düşünenlere rehber olsun.

Öncelikle kısa cevap: Herkes için şart değil ama bazı senaryolarda hayat kurtarır.

Detaylıca açalım:

🟢 Neden Gerekli? (Artıları)​

• Zaman ve Hız (Grup Sürüşü & Yarış): Yol kenarında lastik patlayınca grubu bekletmek büyük stres. El pompasıyla 100 PSI basacağım diye 5 dakika boyunca kollarınız kopana kadar ponçik ponçik basmak yerine, CO2 ile 2 saniyede lastik taş gibi oluyor. Yarış koşanlar için zaten tartışmasız tek seçenek.
  • Yüksek PSI Değerleri: Yol bisikleti kullanıyorsanız, o minicik el pompalarıyla 90-100 PSI değerlerini görebilmek tam bir işkence. Çoğu mini pompa 50-60 PSI'dan sonra sertleşiyor ve basmıyor. CO2 tüpü ise saniyeler içinde hedef basınca ulaştırıyor.
  • Tubeless (İç Lastiksiz) Kullananlar İçin Şart: Dağ veya gravel bisikletinde tubeless kullanıyorsanız ve lastik janttan attıysa, el pompasıyla o lastiği tekrar janta oturtamazsınız (bead oturtmak için ani ve güçlü bir hava patlaması gerekir). CO2 buradaki tek çareniz.
  • Kompaktlık: Jersey cebinde veya sele altı çantada el pompasına göre çok daha az yer kaplıyor.

🔴 Neden Gereksiz? (Eksileri ve Bilinmesi Gerekenler)​

• "Tek Atımlık Kurşun" Riski: Yanınıza iki tüp aldınız diyelim. Şanssız gününüzdeyseniz ve üçüncü kez lastik patlarsa ya da tüpü basarken valfi tam oturtamayıp havayı boşa kaçırırsanız geçmiş olsun. Yolda kalırsınız. El pompasının ise havası asla bitmez.
  • Moleküler Yapı (Ertesi Gün İnmesi): CO2 (Karbondioksit) gazının molekülleri, normal havadaki azot ve oksijene göre daha küçüktür. Bu yüzden iç lastikten çok daha hızlı sızar. CO2 ile şişirdiğiniz lastik sizi eve sorunsuz götürür ama ertesi sabah kalktığınızda lastiğin tamamen inmiş olduğunu görürsünüz. Eve dönünce o gazı boşaltıp normal pompayla hava basmanız gerekir.
  • Maliyet ve Çevre: Her patlakta 3-4 dolarlık bir tüpü çöpe atıyorsunuz. Sürekli lastik patlatan biriyseniz cüzdana ve doğaya zarar.
  • Donma Tehlikesi: Gaz tüpten çıkarken tüp bir anda eksi derecelere düşüyor ve buz tutuyor. Çıplak elle tutarsanız parmaklarınız tüpe yapışabilir, mutlaka eldivenle ya da tüpün koruyucu kılıfıyla (çorabıyla) kullanmak lazım.

🛠️ Benim Önerim / Kullandığım Yöntem​

Ben şahsen hibrit bir çözüm uyguluyorum. Eğer uzun tura veya ıssız bir rotaya çıkıyorsam yanıma hem küçük bir el pompası (güvence olarak) hem de acil durumlar için bir adet CO2 kiti alıyorum. Kısa ve hızlı grup sürüşlerinde ise sadece CO2 taşıyorum.

Ayrıca alacaksanız kesinlikle tetikli/regülatörlü olan kafalardan alın. Tüpü deldiğiniz an havayı direkt salan kontrolsüz kafalar ilk denemede hüsranla sonuçlanabiliyor. Regülatörlü modellerde gazın akış hızını kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.

Özetle: "Zaman benim için değerli, yolda dakikalarca pompa basmak istemiyorum" veya "Bisikletim tubeless" diyorsanız GEREKLİ. Ama "Acelem yok, spor yapıyorum, yolda kalma riskim sıfır olsun" diyorsanız kaliteli bir el pompası hala en kral çözümdür.

Siz hangi taraftasınız? Yorumlarda tartışalım.

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri