okutan
Yönetici
- Mesleğiniz
- Otomasyon
- Bisiklet Markası
- Giant
- Bisiklet Türü
- Yol Bisikleti
Selamlar pedaldaşlar ve gizli takipçi şoför dostlar,
Bugün yine trafiğin en hararetli, en çok "Siz kendinizi ne sanıyorsunuz?" dedirten o meşhur mevzusuna giriyoruz: Kırmızı ışık ihlalleri.
Sokağa çıktığımızda görüyoruz; ışık yanıyor, kamyon duruyor, taksi duruyor ama bizim ekipten biri vınnn diye aradan süzülüp geçiyor. Sonra arkadan kornalar, küfürler... Peki, biz bisikletçiler neden o kırmızı ışığı bir "durma sinyali" değil de "tavsiye kararı" gibi görüyoruz? Gelin bu konuyu dürüstçe, forum usulü masaya yatıralım.
Şimdi iğneyi kendimize batıralım:
Bugün yine trafiğin en hararetli, en çok "Siz kendinizi ne sanıyorsunuz?" dedirten o meşhur mevzusuna giriyoruz: Kırmızı ışık ihlalleri.
Sokağa çıktığımızda görüyoruz; ışık yanıyor, kamyon duruyor, taksi duruyor ama bizim ekipten biri vınnn diye aradan süzülüp geçiyor. Sonra arkadan kornalar, küfürler... Peki, biz bisikletçiler neden o kırmızı ışığı bir "durma sinyali" değil de "tavsiye kararı" gibi görüyoruz? Gelin bu konuyu dürüstçe, forum usulü masaya yatıralım.
1. "Momentum Kaybolmasın" Bahanesi
Bisikletçinin en büyük düşmanı dur-kalktır. O kadar yolu tempo tutturmuşsun, nabzı ayarlamışsın; durunca bütün o emek, o kinetik enerji çöpe gidiyor. Tekrar kalkarken harcanan o ilk enerji "canımızdan can alıyor" gibi geliyor. Ama kabul edelim, bu "tembellik" trafik güvenliğinden daha önemli değil.2. "Güvenlik İçin Kaçıyorum" Savunması
Bazı arkadaşlarımız diyor ki: "Işıkta beklerken arkadaki araçlar beni görmüyor, yeşil yanınca üzerime sürüyorlar; ben en iyisi trafik dururken aradan süzüleyim de kendimi öne atıp görünür olayım." Bak bu argüman bir yere kadar mantıklı (bike box olmayan yerlerde), ama ışığı hiç takmadan kavşağa dalmak güvenlik değil, resmen Rus ruleti.3. "Biz Yaya Sayılırız" Kafası
İşte en büyük yanılgı burada başlıyor. Bisiklet karayolunda bir araçtır. Ama kırmızıyı görünce aniden "yaya" moduna geçip, yaya geçidinden (üstelik inmeden) yardıran bir kitle var. Bu "işine geldiği gibi davranma" durumu, araç sürücülerinin bize olan nefretini körükleyen 1 numaralı sebep.4. Denetim Sıfır, Özgüven Tavan!
Hangi bisikletçiye kırmızı ışıkta geçtiği için EDS’den ceza geldi? Hiçbirine. Plaka yok, vergi yok, denetim yok... Hal böyle olunca "Nasıl olsa bir şey olmaz" rahatlığıyla kurallar esnetiliyor. 2026 yılındayız, hala bisikletçiye ceza yazan trafik polisi gördüğümüzde şaşırıyoruz.Şimdi iğneyi kendimize batıralım:
- Kırmızıda geçip trafiği riske atan adam, yarın bir gün araç çarptığında "Haklıyım" diyebilir mi?
- Biz kurallara uymazsak, sürücülerden bize saygı duymasını nasıl bekleriz?
- "Işıkta durunca ayağımı yere koymaya eriniyorum" diyen tayfa, gerçekten bu hobinin kültürüne zarar vermiyor mu?
- "Asla geçmem, paşa paşa beklerim" diyen kuralcılar burada mı?
- Yoksa "Yol boşsa, kimseye engel olmayacaksam geçerim abi" diyen "boş yolcular" mı çoğunlukta?