okutan
Yönetici
- Mesleğiniz
- Otomasyon
- Bisiklet Markası
- Giant
- Bisiklet Türü
- Yol Bisikleti
Selamlar millet,
Bugün yine bisiklet yolunda slalom yaparken, üzerime doğru yürüyen teyzelerden ve "Kardeşim iki dakika durduk, ne büyüttün!" diyen kuryelerden sonra bu konuyu açmak farz oldu.
Belediye bin bir emekle (ve bizim vergilerimizle) boyayı çekiyor, tabelayı dikiyor ama o mavi/yeşil boya kurur kurumaz yol; otoparka, pazar yerine veya yürüyüş parkuruna dönüyor. Peki neden bu bisiklet yolu işgali bitmiyor? Gelin forum usulü maddelerle ciğerimizi yakalım.
Peki çözüm ne?
Bugün yine bisiklet yolunda slalom yaparken, üzerime doğru yürüyen teyzelerden ve "Kardeşim iki dakika durduk, ne büyüttün!" diyen kuryelerden sonra bu konuyu açmak farz oldu.
Belediye bin bir emekle (ve bizim vergilerimizle) boyayı çekiyor, tabelayı dikiyor ama o mavi/yeşil boya kurur kurumaz yol; otoparka, pazar yerine veya yürüyüş parkuruna dönüyor. Peki neden bu bisiklet yolu işgali bitmiyor? Gelin forum usulü maddelerle ciğerimizi yakalım.
1. "Bisiklet Eğlence Aracıdır" Kafası
Sürücülerin ve yayaların çoğunda şu algı var: "E bu adam hobi yapıyor, spor yapıyor; ben ise işe gidiyorum/yük indiriyorum." Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, o yolun da bir "şerit" olduğunu kafalar basmıyor. "Alt tarafı iki pedal çeviriyorsun, kenardan geçiver" mantığıyla yolumuzu gasp etmeyi kendilerine hak görüyorlar.2. Denetimsizlik ve Ceza Olmaması
Yola park eden arabaya trafik polisi ceza yazmıyor, yolda yürüyen yayayı zabıta uyarmıyor. Hal böyle olunca "Nasıl olsa bir şey olmuyor" rahatlığı çöküyor herkese. Bir gün o yola park eden 10 arabayı üst üste çekiciyle çekseler, bak bakalım bir daha yanaşabiliyorlar mı?3. Hatalı Planlama (Mühendislik Harikaları!)
Bazı bisiklet yolları var ki, işgal edilmese bile gitmek imkansız. Yolun tam ortasında biten elektrik direkleri, otobüs duraklarının tam içinden geçen rotalar, aniden duvara toslayan şeritler... Planlamacı adam orayı sadece "boyanacak bir alan" olarak görünce, halk da orayı "yürünecek bir alan" sanıyor.4. "İki Dakikacılar" ve Kurye Terörü
"Abi iki dakika paket bırakıp çıkacağım", "İki dakika hanımı bekliyorum"... O iki dakikalar birleşince bisiklet yolu oluyor "bekleme salonu". Özellikle paket servisçilerin bisiklet yolunu ters yön kestirmesi olarak kullanması, biz gerçek bisikletçiler için en büyük kaza riski.Peki çözüm ne?
- Sadece boya yetmez, yolların fiziksel engellerle (delinmez dubalar, bordürler) ayrılması şart.
- Ciddi bir denetim ve ihbar mekanizması (Mobil uygulama üzerinden fotoğraf çek-gönder gibi) lazım.
- En önemlisi eğitim; bisikletin bir trafik unsuru olduğunun beyinlere kazınması gerekiyor.
- Yolu işgal edenlere tepki gösterince "Dayak yeme" aşamasına gelen var mı?
- "Burası aslında bisiklet yolu değil" dediğiniz en saçma planlanmış yer neresi?