Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

24 Saatlik Tablet Destekli Açlık Denemesi – Vücudumda Neler Oldu?

Çağdaş LALE

Kullanıcı
Puan 3
Çözümler 0

Dün 24 saatlik bir açlık denemesi yaptım. Gıda yoktu, sadece su içtim. Suyun içine bir adet elektrolit (izotonik) tablet ekledim.
Ayrıca kafein de almadım.

Yani bu hem bir açlık denemesi hem de bir kafein molası oldu.
Ama amaç sadece aç kalmak değildi. Biraz sadeleşmek, bedeni resetlemek ve otofajiyi devreye sokmaktı.

Aslında yaptığım şeyin adını belki de “tablet destekli açlık” koyabiliriz. Çünkü elektrolit desteği sayesinde süreci daha dengeli geçirdim.

Bu oruçtan birkaç beklentim vardı:

• Nefs terbiyesi
• İnsülin sistemini dinlendirmek
• Kafein toleransını azaltmak
• Otofajiyi desteklemek

Otofaji kısaca şudur:
Vücut dışarıdan enerji gelmediğinde sadece yağ yakmaz,
aynı zamanda hasarlı ve işe yaramayan hücre parçalarını da geri dönüştürür.

Bir nevi hücresel temizlik.

Vücut şöyle der:
“Yeni kaynak yok, o zaman içeriyi toparlayayım.”

Peki açlık sürecinde neler deneyimledim?

Metabolizmam bir noktadan sonra gerçekten yavaşladı.
Bunu hareketlerimin yavaşlamasından ve zihnimin sakinleşmesinden net olarak hissettim. Ruhuma bir dinginlik geldi.

Ara ara üşümeler oldu, bu beklediğim bir şeydi. Çünkü açlık sırasında vücut tasarruf moduna geçiyor ve kanı hayati organlara yönlendiriyor.

Ama şunu belirtmekte fayda var:
Büyük bir halsizlik, baş dönmesi gibi olumsuz bir durum benim için olmadı. Elektrolit desteğinin bunda payı büyük.

Gün içinde bir şeyler yemek, aralarda atıştırmak, çay kahve tüketmek; aslında bedenimi hatta belki de daha fazla zihnimi yoruyormuş. Açlıkta zihin sadeleşiyor.

Hatta şunu düşündüm:
Belki de oruç tutan insanlar bazı işlerde daha verimli çalışabiliyor. Çünkü dikkat dağınıklığı azalıyor, kafa daha net oluyor.

Bu deneyimden sonra şuna karar verdim:
Bu 24 saatlik açlığı antrenman planlamamda özellikle dinlenme haftalarına koyacağım.

Zaten o haftalarda yük azalıyor, vücut toparlanmaya giriyor.
Açlıkla birlikte hem hücresel temizlik destekleniyor hem de zihinsel olarak sadeleşme oluyor.

Yani bunu bir zorlanma değil, bir toparlanma aracı olarak kullanmayı planlıyorum.

Bu deneyim bana açlığın sadece bir yoksunluk değil, doğru yapıldığında bir arınma olabileceğini gösterdi.

Orucun yürüyüş ve hafif hareketlerle desteklenmesi, yağ yakımını artırarak ve lenf sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı oluyor. Metni düzenleyemediğim için buraya ekledim.

10 yılı aşkın süre önce okumuştum aç kalmanın ve su diyeti yapmanın insan sağlığına çok iyi geldiğini. Her ay 24 saat mutlaka aç bırakırım kendimi ve devamlı su tüketirim bende. Son dönemlerde fazla kilo aldım, egzersiz eklemem lazım hayatıma.

Yazınızı tüm samimiyetimle söylüyorum çok beğendim.

Dün 24 saatlik bir açlık denemesi yaptım. Gıda yoktu, sadece su içtim. Suyun içine bir adet elektrolit (izotonik) tablet ekledim.
Ayrıca kafein de almadım.

Yani bu hem bir açlık denemesi hem de bir kafein molası oldu.
Ama amaç sadece aç kalmak değildi. Biraz sadeleşmek, bedeni resetlemek ve otofajiyi devreye sokmaktı.

Aslında yaptığım şeyin adını belki de “tablet destekli açlık” koyabiliriz. Çünkü elektrolit desteği sayesinde süreci daha dengeli geçirdim.

Bu oruçtan birkaç beklentim vardı:

• Nefs terbiyesi
• İnsülin sistemini dinlendirmek
• Kafein toleransını azaltmak
• Otofajiyi desteklemek

Otofaji kısaca şudur:
Vücut dışarıdan enerji gelmediğinde sadece yağ yakmaz,
aynı zamanda hasarlı ve işe yaramayan hücre parçalarını da geri dönüştürür.

Bir nevi hücresel temizlik.

Vücut şöyle der:
“Yeni kaynak yok, o zaman içeriyi toparlayayım.”

Peki açlık sürecinde neler deneyimledim?

Metabolizmam bir noktadan sonra gerçekten yavaşladı.
Bunu hareketlerimin yavaşlamasından ve zihnimin sakinleşmesinden net olarak hissettim. Ruhuma bir dinginlik geldi.

Ara ara üşümeler oldu, bu beklediğim bir şeydi. Çünkü açlık sırasında vücut tasarruf moduna geçiyor ve kanı hayati organlara yönlendiriyor.

Ama şunu belirtmekte fayda var:
Büyük bir halsizlik, baş dönmesi gibi olumsuz bir durum benim için olmadı. Elektrolit desteğinin bunda payı büyük.

Gün içinde bir şeyler yemek, aralarda atıştırmak, çay kahve tüketmek; aslında bedenimi hatta belki de daha fazla zihnimi yoruyormuş. Açlıkta zihin sadeleşiyor.

Hatta şunu düşündüm:
Belki de oruç tutan insanlar bazı işlerde daha verimli çalışabiliyor. Çünkü dikkat dağınıklığı azalıyor, kafa daha net oluyor.

Bu deneyimden sonra şuna karar verdim:
Bu 24 saatlik açlığı antrenman planlamamda özellikle dinlenme haftalarına koyacağım.

Zaten o haftalarda yük azalıyor, vücut toparlanmaya giriyor.
Açlıkla birlikte hem hücresel temizlik destekleniyor hem de zihinsel olarak sadeleşme oluyor.

Yani bunu bir zorlanma değil, bir toparlanma aracı olarak kullanmayı planlıyorum.

Bu deneyim bana açlığın sadece bir yoksunluk değil, doğru yapıldığında bir arınma olabileceğini gösterdi.

Gayet bilinçli ve farkındalığı yüksek bir deneyim olmuş. Özellikle bunu “zorlanma” değil “toparlanma” aracı olarak konumlandırman çok yerinde. Çoğu kişi açlığı sadece irade testi gibi görüyor ama senin anlattığında bedeni dinleme, sadeleşme ve sistemleri bilinçli olarak dinlendirme tarafı daha baskın.

Elektrolit desteği ve kafeini tamamen kesmen de süreci daha temiz ve ölçülebilir hâle getirmiş. Büyük dalgalanmalar yaşamaman bununla doğrudan bağlantılı gibi duruyor. Zihinsel sakinlik ve dikkat netliği kısmı da gerçekten ilginç; çoğu insan açlığın sadece fiziksel yönüne odaklanırken asıl fark bazen zihinde oluyor.

Dinlenme haftalarına denk getirme fikri de mantıklı. Yük varken değil, yük azalırken yapılan müdahaleler genelde daha sürdürülebilir oluyor. Bu haliyle anlattığın şey bir “ceza” değil, kontrollü bir reset.

Bence yazının en güçlü tarafı şu mesaj:

Açlık doğru bağlamda ve doğru niyetle yapıldığında yoksunluk değil, bilinçli bir arınma deneyimine dönüşebiliyor.

Okuması keyifli ve düşündürücüydü.

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri