okutan
Yönetici
- Mesleğiniz
- Otomasyon
- Bisiklet Markası
- Giant
- Bisiklet Türü
- Yol Bisikleti
Selamlar yollarda o heybetli, kalın lastikli tasarımıyla "Ben buradayım" diye bağıran yerli tork makinelerini gözüne kestiren pedaldaşlar!
"BİM elektrikli bisiklet alınır mı?" başlığımızda cuma aktüel reyonlarının en büyük gözdesi olan RKS markasına hafiften değinmiştik. Küba Motor çatısı altında Türkiye’de devasa bir pazar payına sahip olan RKS; özellikle kalın lastikli (Fat bike) RD5, XS25, MJ20 ve son dönemde çıkan TNT serileriyle e-bike dünyasının adeta yerli Volkswagen'i haline geldi. Sokakta, sahilde veya paket servis kuryelerinin altında en çok gördüğümüz logolardan biri kesinlikle RKS.
Peki, bu kadar çok satan, tasarımıyla göz boyayan RKS elektrikli bisiklet kullanıcıları gerçek dünyada ne diyor? "Batarya ömrü ne kadar?" ya da "Menzili sömüren gizli faktörler neler?" diye soranlar için; forumda RKS modelleriyle binlerce kilometre devirenlerin kronik sorunlarından gizli modifikasyon avantajlarına kadar tüm sansürsüz yorumlarını masaya yatırıyoruz.
20 inç kalın lastikleri, arkadaki heybetli selesi ve retro/motosiklet tarzı tasarımıyla RKS'nin en çok satan ve en havalı duran amiral gemisi modelidir.
Gövdeden katlanan, bagaja rahatça giren, günlük işe git-gel ve metro entegrasyonu için üretilmiş daha kompakt serilerdir.
Ancak "Ben aldıktan sonra hiç sanayiye, servise uğramayayım, freniyle vitesiyle ince ayar yapmayayım, tıkırtısız ve tüy gibi hafif bir bisikletim olsun" diyorsanız RKS'nin o ağır gövdesi ve mekanik detayları sizi yorabilir.
Söz şimdi selenin üzerindeki RKS süvarilerinde:
"BİM elektrikli bisiklet alınır mı?" başlığımızda cuma aktüel reyonlarının en büyük gözdesi olan RKS markasına hafiften değinmiştik. Küba Motor çatısı altında Türkiye’de devasa bir pazar payına sahip olan RKS; özellikle kalın lastikli (Fat bike) RD5, XS25, MJ20 ve son dönemde çıkan TNT serileriyle e-bike dünyasının adeta yerli Volkswagen'i haline geldi. Sokakta, sahilde veya paket servis kuryelerinin altında en çok gördüğümüz logolardan biri kesinlikle RKS.
Peki, bu kadar çok satan, tasarımıyla göz boyayan RKS elektrikli bisiklet kullanıcıları gerçek dünyada ne diyor? "Batarya ömrü ne kadar?" ya da "Menzili sömüren gizli faktörler neler?" diye soranlar için; forumda RKS modelleriyle binlerce kilometre devirenlerin kronik sorunlarından gizli modifikasyon avantajlarına kadar tüm sansürsüz yorumlarını masaya yatırıyoruz.
1. En Popüler RKS Modelleri ve Sürücülerin Gerçek Görüşleri
RKS RD5 (Sokakların Heybetli SUV'si)
20 inç kalın lastikleri, arkadaki heybetli selesi ve retro/motosiklet tarzı tasarımıyla RKS'nin en çok satan ve en havalı duran amiral gemisi modelidir.- Kullanıcı Yorumu: "Tasarımı tam bir piyasa makinesi. Yoldan geçerken herkes dönüp bir daha bakıyor. Lastikler o kadar kalın ki şehir içindeki mazgallar, kırık asfalttaki çukurlar vız geliyor. Arkaya bir arkadaşımı attığımda bile (toplam 120-130 kg) motor torku düz yolda tık demiyor."
- Şikayet Edilen Nokta: "Alet tam bir tank, çok ağır (yaklaşık 32-35 kg). 'Elektrikli bisiklet kaç km gider?' diye hesaplarken bu ağırlık yüzünden bataryanın su gibi gittiğini fark ettim. Eko modda pedallamazsanız 30 km'de pil kırmızıya dönüyor. Bir de bataryası bittiği an bunu saf kas gücüyle sürmek fıtık sebebi, pedal dönmüyor."
RKS XS25 & MJ20 (Pratik Katlanır Yol Arkadaşları)
Gövdeden katlanan, bagaja rahatça giren, günlük işe git-gel ve metro entegrasyonu için üretilmiş daha kompakt serilerdir.- Kullanıcı Yorumu: "Her gün işe git-gel için BİM'den peşin fiyatına 6 taksitle kapatmıştım. Katlayıp asansöre sokuyorum, ofisin köşesine bırakıyorum. Şehir içi düz rotada, pedal desteğiyle tek şarjla rahat 40-45 km deviriyorum. Bütçe dostu ekonomi canavarı."
- Şikayet Edilen Nokta: "Giriş segmenti Shimano vitesler ve mekanik frenlerle geliyor. İlk 500 kilometrenin sonunda frenler gevşedi, balatalar tren gibi ötmeye başladı. 'En uzun ömürlü fren balataları' rehberine bakıp sistemi komple hidroliğe çevirmek zorunda kaldım."
2. RKS Kullanıcılarının Birleştiği Ortak Artılar ve Eksiler
Forumdaki yüzlerce sayfalık RKS kullanıcı kulübü konularını taradığımızda, sürücülerin en çok vurguladığı maddeler şunlar oluyor:
Öne Çıkan Artılar (Neden RKS Seçiyorlar?)
- Modifikasyon ve Yazılım Kolaylığı: Forumun "Yazılımcı ve Kendin Yap" tayfası RKS'ye bayılıyor. Fabrika çıkışlı gelen yasal 255W ve 25 km/s hız sınırını, ekran üzerindeki tuş kombinasyonlarıyla (C7, C8 menülerinden) veya gizli kabloyu ayırarak yazılımsal olarak 35-40 km/s hızlara çıkarmak çok kolay. El gazı takmaya da altyapısı çok müsait.
- Yedek Parça ve Servis Bolluğu: Türkiye'de her köşe başında bir Küba/RKS motosiklet servisi olduğu için parça bulmak çocuk oyuncağı. Ekran mı kırıldı, beyin mi yandı? İnternette bakkalda satılır gibi her parçası mevcut ve ucuz.
- Kadro ve Kaynak Sağlamlığı: Rakibi Volta'ya kıyasla RKS'nin kadro et kalınlığı, kaynak kalitesi ve etli duruşu kullanıcılar tarafından daha güven verici bulunuyor.
Yaşanan Kronik Sorunlar ve Sinsi Eksiler
- Mekanik Fren Fiyaskosu: Ağır gövdeye ve kalın lastiklere rağmen fabrikanın ısrarla koyduğu alt seviye mekanik disk frenler en büyük şikayet konusu. "Frene basınca mahalledeki tüm köpekler havlıyor, ayar tutmuyor" yorumunu görmediğiniz bir RKS konusu yok gibidir.
- Yetkili Servis Kalitesizliği: Tıpkı BİM alımlarında olduğu gibi, bisikleti marketten veya internetten alıp yetkili servise kurulum için götürdüğünüzde esnafın ilgisizliği can sıkabiliyor. "Motosiklet tamir etmekten bisiklete vakit ayıramayan, jant akort ayarından anlamayan servislerle uğraştım" yorumları oldukça fazla.
- Pedal Sensörü (Gecikme): Cadence sensörlü oldukları için pedala bastıktan kabaca 1-1.5 saniye sonra motor devreye giriyor. "En iyi elektrikli bisiklet" başlığındaki premium tork sensörlü Bosch motorlar gibi anında tepki vermiyor; arkadan birisi sizi bir süre sonra sarsarak itiyormuş gibi bir his yaratıyor.
Forum Ahalisine Son Karar Rehberi: RKS Alınır mı?
Eğer amacınız tasarımı havalı, dikkat çeken, çukurlardan ve mazgallardan korkmayan, yazılımıyla oynayıp hızını artırabileceğiniz ve parça sıkıntısı yaşamayacağınız bir fiyat/performans canavarıysa; RKS kullanıcılarının genel görüşü kesinlikle alınacağı yönünde. Özellikle RD5 ve XS25 serileri parasının hakkını verir.Ancak "Ben aldıktan sonra hiç sanayiye, servise uğramayayım, freniyle vitesiyle ince ayar yapmayayım, tıkırtısız ve tüy gibi hafif bir bisikletim olsun" diyorsanız RKS'nin o ağır gövdesi ve mekanik detayları sizi yorabilir.
Söz şimdi selenin üzerindeki RKS süvarilerinde:
- Hangi RKS modelini kullanıyorsunuz ve şu ana kadar göstergede kaç kilometreyi gördünüz?
- Hız sınırını kaldırıp el gazı takan o modifikasyon çılgınları burada mı? Menziliniz ne kadar düştü, motorda ısınma yapıyor mu?