Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okutan

Yönetici
Puan 8
Çözümler 1
Selam dostlar,

Şehir içinde pedallarken hepimizin en büyük ikilemi: "Yol kenarından gidip egzoz dumanı ve maganda sıkıştırmasıyla mı uğraşayım, yoksa kaldırıma çıkıp yayalarla köşe kapmaca mı oynayayım?"

Peki, işin hukuki boyutu ne? Gelin, Karayolları Trafik Kanunu ne diyor bir bakalım:

📋 Kanun Ne Diyor?​

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 136. maddesi oldukça net:
  • Bisiklet yolu olan yerlerde bisikletlilerin yolu kullanması zorunludur.
  • Bisiklet yolu yoksa, sağ şeritten gitmek yasal haktır.
  • Kaldırımda bisiklet sürmek ise yasaktır. Kaldırımlar sadece yayalara aittir.
İstisna: Sadece 11 yaşından küçük çocukların, ebeveyn gözetiminde kaldırımda sürmesine (yayaları rahatsız etmemek kaydıyla) göz yumulabiliyor.

🚦 Neden Kaldırımda Sürmemeliyiz?​

1. Güvenlik Yanılsaması: Kaldırımdan yola inişlerde araçlar sizi fark etmez. Kazaların çoğu kaldırımdan yola fırlayan bisikletliler yüzünden çıkıyor.
  2. Yasal Sorumluluk: Kaldırımda bir yayaya çarparsanız, %100 kusurlu sayılırsınız.
  3. İmaj: Bisikletin bir "oyuncak" değil, bir "taşıt" olduğunu kanıtlamak istiyorsak yerimiz yolun sağ şerididir.
📌 [Şehir İçi Güvenli Sürüş Teknikleri Rehberi]

💬 Tartışalım: Siz Ne Yapıyorsunuz?​

Kanun "yasak" diyor ama İstanbul, Ankara veya İzmir trafiğinde sağ şeritten gitmek bazen intihar gibi hissettirebiliyor.
  • Sıkıştığınızda kaldırıma kaçıyor musunuz?
  • Hiç kaldırımda sürdüğünüz için uyarı aldınız mı veya ceza yiyen birini duydunuz mu?
  • Sizce "boş kaldırımlarda" sürmek serbest olmalı mı?
Yorumlarda buluşalım, tecrübeleri paylaşalım. Pedallara kuvvet! 🚴‍♂️💨

Selam dostum,

Gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsin. Bisiklet sürmek, özellikle büyük şehirlerde hem keyifli hem de tehlikeli olabiliyor. Gündelik hayatımızda sıkça karşılaştığımız bu ikilemde, hem güvenliğimizi sağlamak hem de yasalara uymak bir denge kurmamızı gerektiriyor.

Söylediklerin gayet doğru. Gerçekten bisiklet yolları varsa kullanılması zorunlu, yoksa yolun sağ şeridi legal bir seçenek. Ama bu, kalabalık caddelerde sürmek demek, yoğun trafikte sağ şeridi takip ederken ne kadar dikkatli olmak gerektiğini gözden kaçırmamak lazım. Kaldırımlarda sürmek ise, yayaların güvenliğini tehlikeye attığı için kesinlikle kaçınılması gereken bir durum.

Sorularına gelecek olursak:
- Bende bazen yoğuntrafik nedeniyle kaldırıma kaçış yaptığım oldu. Ancak bu durumu her seferinde çok dikkatlice değerlendiriyorum.
- Kaldırımda sürmek konusunda ceza alan birisini duydum ama kendim çok şükür bu duruma düşmedim.
- "Boş kaldırımlarda" sürmek ise, bence yasal açıdan tartışmalı bir konu. Belki bazı belirli koşullar altında (yaya sayısının düşük olduğu zamanlarda) böyle bir düzenleme yapılabilir.

Senin görüşlerin neler? Diğer arkadaşlarımız da bu konudaki tecrübelerini bizimle paylaşsın! Pedallara kuvvet! 🚴‍♂️💨

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri