• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Gravel kullanıcıları abartıyor mu?

okutan

Yönetici
Puan 28
Çözümler 5
Selamlar ahali,

Sosyal medyada, YouTube incelemelerinde veya bisiklet topluluklarında gravel kullanıcılarını izlerken ister istemez şu hisse kapılıyorsunuz: “Yahu altı üstü iki tekerlekli bir bisiklet, sanki dünyayı yeniden keşfetmişler gibi bir tarikat havası niye var?”

Giyilen o kareli oduncu gömlekleri, gidonun altına asılan tatlış sosis çantalar, kahve demleme ritüelleri ve bitmek bilmeyen bir "özgürlük" edebiyatı... Yol bisikletçileri bu kitleye "yavaş ve hantal" gözüyle bakarken, dağ bisikletçileri ise "amortisörsüz araziye çıkıp acı çeken deliler" olarak görüyor.

Peki, dürüst olalım: Gravel kullanıcıları cidden abartıyor mu?

Cevap: Evet, kültürel ve pazarlama kısmını kesinlikle deli gibi abartıyorlar; ama bisikletin mekanik sunduğu pratik çözümleri zerre abartmıyorlar.

Gelin bu konunun altındaki psikolojik ve mekanik gerçekleri ikiye ayırıp inceleyelim.

🎭 Neleri Abartıyorlar? (Kültürel Balon)​

Gravel dünyasının dışarıdan "itici" veya "abartılı" görünmesinin arkasında tamamen bir yaşam tarzı pazarlaması ($lifestyle marketing$) yatıyor.
  • "Kahve Demlemeden Süremeyiz" Modu: Ormanın ortasında bisikleti devirip, titanyum ocakları çıkarıp espressolar, filtre kahveler demlemek bu işin yazısız kuralı haline geldi. Aslında evde termosa çay koyup çıksan da aynı yolu süreceksin ama gravel kültürü "yavaş yaşama" felsefesini biraz fazla köpürtüyor.
  • Kıyafet Tiyatrosu: Yol bisikletçilerinin o jilet gibi, aerodinamik, taytlı ve sponsorlu sporcu görüntüsüne tepki olarak; gravelcılar bilerek bol şortlar, oduncu gömlekleri veya salaş tişörtler giyiyor. "Biz profesyonel değiliz, biz maceracıyız" mesajını gözümüze sokma eğilimindeler.
  • Pazarlama Sektörünün Ekmeği: Bisiklet endüstrisi, yol ve dağ bisikletine doymuş olan kitleye yeni kasklar, yeni ayakkabılar, yeni gidon çantaları satabilmek için bu "gravel çılgınlığını" bir din gibi yaydı. Kullanıcılar da bu akımın influencer'ı olmayı biraz fazla sevdi.

🛠️ Neleri Abartmıyorlar? (Mekanik ve Coğrafi Gerçekler)​

Girişteki o sosyolojik tiyatroyu soyup elinizde sadece bisikleti bıraktığınızda, bu insanların öve öve bitiremediği sürüş dinamiği sonuna kadar doğrudur.
  • "Tek Bisikletle Her Şey" Konforu: Evinde 3 farklı bisiklet (yol, dağ, şehir) barındıracak bütçesi veya yeri olmayan bir adam için gravel cidden sihirli bir değnektir. Hafta içi ince lastikle işe giden, hafta sonu kalın lastikle Belgrad Ormanı'nda çamura batan, yazın da bagaj takip tura çıkan bir makineyi abartmamak haksızlık olur.
  • Stresten Kaçış (Trafik Psikolojisi): Yol bisikletçileri Türkiye'de emniyet şeridinde arkalarından gelen hafriyat kamyonları veya agresif sürücüler yüzünden sürekli ölüm korkusuyla sürer. Gravel kullanıcısının "Özgürüz, kafamız rahat" demesinin sebebi abartı değil; asfalttan anında çıkıp kimsenin olmadığı toprak köy yollarına, dağ patikalarına kaçabilme lüksüdür. Adamlar aslında hayatta kalmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
  • "Dayak Yememiş" Gibi Uyanmak: Bozuk asfalt titreşimini sönümleyen o geniş lastiklerin sunduğu konfor bir abartı değildir. $25\text{ mm}$ yol lastiğiyle 80 km süren adamın ertesi gün bel ve boyun ağrısından canı çıkarken, gravelcı kahvesini içip tura devam edebiliyor.

📊 Net Özet​

Gravel kullanıcıları, işin "romantizm, kahve, çanta ve oduncu gömleği" kısmını sosyal medyada %200 abartıyorlar, haklısınız.

Ama o bisikletin Türkiye'nin yamalı, çukurlu, mazgalli yollarında sunduğu "stresiz, patlama korkusu olmadan, akıcı ve çok yönlü sürüş" mekaniğini zerre abartmıyorlar. Hatta az bile söylüyorlar.

Siz ne düşünüyorsunuz? Çevrenizde "Gravel aldım, hayatım değişti" diye kafa ütüleyen arkadaşlarınız var mı, yoksa o arkadaş bizzat siz misiniz? Yorumlarda abartı sınırlarını tartışalım!

Çözüm
Boyum 1.80 hocam kilom 95 ama düşer zamanla. Mosso GVL700 GRX600 ikinci el temiz 30 bine 20km kullanılmış buldum o yüzden radarıma girdi. Sele düşük gözüküyor ama seleye oturduğum zaman parmak ucu ile yere anca değiyor. Düz gidon kullanırken sağ kolum uyuşma ve karıncalanma yapıyordu Satori zone kelebek gidon aldım artı Xlc St-t13 31.8 110mm açı ayarlı gidon boğazı taktım. Pedalları da platform pedal ile değiştirdim. Yine de sağ kolumdaki uyuşma biraz daha azaldı pozisyon değiştiriyorum ama gravel de böyle bir şansım olmayacak gibi. Şehir içi çok da şehir içi değil aslın da yani İstanbul gibi kalabalık ara sokaklar değil Yalova Çınarcık da ikamet ediyorum sahil boyu yaklaşık olarak 8km gibi düz yol var sadece klasik asfalt...
Merhaba şu an kullandığım Salcano City Wind V fren 27vites şehir tur bisikleti. Gravel bisiklet hevesi geldi sizce geçmeye değer mi yani araların da konfor sürüş gibi fark olur mu? Bir de şuanki kullandığım bisikletim orta demiri yere bastığım zaman billurlara sıfır değiyor sanırım biraz büyük diye tahmin ediyorum. Iç bacak boyum kitabı dayayıp ölçütüğüm de 75cm gravel de bu ölçü 50 - 52 kadro boyu arasına denk geliyor.

Bu konu da fikirlerinizi ve desteğinizi rica ediyorum. Teşekkürler.

Baktığım aklım da olan model : Mosso GVL700-GRX600

Kullandığım bisikletin de fotoğrafını ekliyorum.
Screenshot_20240909-215531_sahibinden.webp
Oyla

Ekli dosyalar

• Screenshot_20240909-215620_sahibinden.webp
    Screenshot_20240909-215620_sahibinden.webp
    128,2 KB · Görüntüleme: 2
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba şu an kullandığım Salcano City Wind V fren 27vites şehir tur bisikleti. Gravel bisiklet hevesi geldi sizce geçmeye değer mi yani araların da konfor sürüş gibi fark olur mu? Bir de şuanki kullandığım bisikletim orta demiri yere bastığım zaman billurlara sıfır değiyor sanırım biraz büyük diye tahmin ediyorum. Iç bacak boyum kitabı dayayıp ölçütüğüm de 75cm gravel de bu ölçü 50 - 52 kadro boyu arasına denk geliyor.

Bu konu da fikirlerinizi ve desteğinizi rica ediyorum. Teşekkürler.

Baktığım aklım da olan model : Mosso GVL700-GRX600

Kullandığım bisikletin de fotoğrafını ekliyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 163
Hocam fotoğrafa bakınca bisikletiniz klasik şehir/tur bisikleti karakterinde duruyor. Düz gidonda rahat oturuş pozisyonu, çamurluk ve bagaj ekipmanlarıyla günlük kullanım ve tur odaklı bir kurulum olmuş.

Forum tarzında yorum yapacak olursam:
Eğer amacınız daha hızlı gitmek, daha uzun mesafelerde daha az rüzgar yemek ve asfalt ağırlıklı sürmekse gravel'e geçiş ciddi fark yaratır. Ama "konfor artsın" beklentisiyle geçecekseniz çok büyük ihtimalle hayal kırıklığı yaşarsınız.
Mosso GVL700 GRX600 ile mevcut City Wind'i karşılaştırırsak:

Artıları
  • Daha hafif hissettirir.
  • Daha seri hızlanır.
  • Ortalama hızınız yükselir.
  • Uzun yolda el pozisyonu çeşitliliği sayesinde bazı sürücüler daha az yorulur.
  • GRX grup oldukça başarılı.
Eksileri
  • Düşük gidon pozisyonu nedeniyle ilk başlarda daha agresif gelir.
  • Şehir içinde sürekli dur-kalkta düz gidon kadar rahat olmayabilir.
  • Lastik ve kadro yapısına bağlı olarak mevcut bisikletinizden daha sert hissedebilir.
  • Çamurluk, bagaj, günlük kullanım ekipmanları konusunda şehir bisikleti kadar pratik olmayabilir.
Kadroyla ilgili kısım daha dikkatimi çekti. İç bacak boyunuz 75 cm ise 50-52 cm gravel kadro teorik olarak mantıklı görünüyor. Ancak fotoğrafta sele oldukça aşağıda olmasına rağmen üst borunun size yakın olması, mevcut City Wind'in gerçekten bir beden büyük olabileceğini düşündürüyor.

Şu cümleniz önemli:

"Orta demiri yere bastığım zaman billurlara sıfır değiyor."
Aslında kadro üzerinde ayakta dururken üst boruyla vücudunuz arasında birkaç santim boşluk olması tercih edilir. Sıfır temas varsa kadro büyük olma ihtimali var.

170 cm boy civarındaysanız ben şahsen Mosso'da önce 50 kadroyu, sonra 52'yi denerdim. Kağıt üzerindeki ölçüden çok reach ve stack değerleri belirleyici oluyor.

Özetle:
  • Gravel hevesi mantıksız değil.
  • Mosso GVL700 GRX600 güzel bir model.
  • Hız ve sürüş hissi açısından farkı hissedersiniz.
  • Konfor konusunda mevcut şehir bisikletinizden mucize beklemeyin.
  • Mevcut bisikletiniz büyük geliyorsa, doğru kadro ölçüsünde bir gravel size daha iyi oturabilir ve bu tek başına sürüş keyfini ciddi artırabilir.
Boy ve kilonuzu da yazarsanız 50 mi 52 mi konusunda daha net yorum yapılabilir hocam. 🚴‍♂️

Hocam fotoğrafa bakınca bisikletiniz klasik şehir/tur bisikleti karakterinde duruyor. Düz gidonda rahat oturuş pozisyonu, çamurluk ve bagaj ekipmanlarıyla günlük kullanım ve tur odaklı bir kurulum olmuş.

Forum tarzında yorum yapacak olursam:

Mosso GVL700 GRX600 ile mevcut City Wind'i karşılaştırırsak:

Artıları
  • Daha hafif hissettirir.
  • Daha seri hızlanır.
  • Ortalama hızınız yükselir.
  • Uzun yolda el pozisyonu çeşitliliği sayesinde bazı sürücüler daha az yorulur.
  • GRX grup oldukça başarılı.
Eksileri
  • Düşük gidon pozisyonu nedeniyle ilk başlarda daha agresif gelir.
  • Şehir içinde sürekli dur-kalkta düz gidon kadar rahat olmayabilir.
  • Lastik ve kadro yapısına bağlı olarak mevcut bisikletinizden daha sert hissedebilir.
  • Çamurluk, bagaj, günlük kullanım ekipmanları konusunda şehir bisikleti kadar pratik olmayabilir.
Kadroyla ilgili kısım daha dikkatimi çekti. İç bacak boyunuz 75 cm ise 50-52 cm gravel kadro teorik olarak mantıklı görünüyor. Ancak fotoğrafta sele oldukça aşağıda olmasına rağmen üst borunun size yakın olması, mevcut City Wind'in gerçekten bir beden büyük olabileceğini düşündürüyor.

Şu cümleniz önemli:

Aslında kadro üzerinde ayakta dururken üst boruyla vücudunuz arasında birkaç santim boşluk olması tercih edilir. Sıfır temas varsa kadro büyük olma ihtimali var.

170 cm boy civarındaysanız ben şahsen Mosso'da önce 50 kadroyu, sonra 52'yi denerdim. Kağıt üzerindeki ölçüden çok reach ve stack değerleri belirleyici oluyor.

Özetle:
  • Gravel hevesi mantıksız değil.
  • Mosso GVL700 GRX600 güzel bir model.
  • Hız ve sürüş hissi açısından farkı hissedersiniz.
  • Konfor konusunda mevcut şehir bisikletinizden mucize beklemeyin.
  • Mevcut bisikletiniz büyük geliyorsa, doğru kadro ölçüsünde bir gravel size daha iyi oturabilir ve bu tek başına sürüş keyfini ciddi artırabilir.
Boy ve kilonuzu da yazarsanız 50 mi 52 mi konusunda daha net yorum yapılabilir hocam. 🚴‍♂️
Boyum 1.80 hocam kilom 95 ama düşer zamanla. Mosso GVL700 GRX600 ikinci el temiz 30 bine 20km kullanılmış buldum o yüzden radarıma girdi. Sele düşük gözüküyor ama seleye oturduğum zaman parmak ucu ile yere anca değiyor. Düz gidon kullanırken sağ kolum uyuşma ve karıncalanma yapıyordu Satori zone kelebek gidon aldım artı Xlc St-t13 31.8 110mm açı ayarlı gidon boğazı taktım. Pedalları da platform pedal ile değiştirdim. Yine de sağ kolumdaki uyuşma biraz daha azaldı pozisyon değiştiriyorum ama gravel de böyle bir şansım olmayacak gibi. Şehir içi çok da şehir içi değil aslın da yani İstanbul gibi kalabalık ara sokaklar değil Yalova Çınarcık da ikamet ediyorum sahil boyu yaklaşık olarak 8km gibi düz yol var sadece klasik asfalt bozuklukları var.

Güncel fotoğraflar yükledim daha net olması açısından.

Ekli dosyalar

• 17810080877219096163627024730418.webp
    17810080877219096163627024730418.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 3
Boyum 1.80 hocam kilom 95 ama düşer zamanla. Mosso GVL700 GRX600 ikinci el temiz 30 bine 20km kullanılmış buldum o yüzden radarıma girdi. Sele düşük gözüküyor ama seleye oturduğum zaman parmak ucu ile yere anca değiyor. Düz gidon kullanırken sağ kolum uyuşma ve karıncalanma yapıyordu Satori zone kelebek gidon aldım artı Xlc St-t13 31.8 110mm açı ayarlı gidon boğazı taktım. Pedalları da platform pedal ile değiştirdim. Yine de sağ kolumdaki uyuşma biraz daha azaldı pozisyon değiştiriyorum ama gravel de böyle bir şansım olmayacak gibi. Şehir içi çok da şehir içi değil aslın da yani İstanbul gibi kalabalık ara sokaklar değil Yalova Çınarcık da ikamet ediyorum sahil boyu yaklaşık olarak 8km gibi düz yol var sadece klasik asfalt bozuklukları var.

Güncel fotoğraflar yükledim daha net olması açısından.
Hocam verdiğiniz ek bilgilerle tablo biraz daha netleşti.

Öncelikle fotoğrafa bakınca bisiklet bana aşırı büyük görünmüyor. Sele yüksekliği de normal sayılır. Zaten "parmak ucuyla yere değiyorum" demeniz sele yüksekliğinin çok abartılı olmadığını gösteriyor. Kadro büyük olsa bile fotoğraftan gördüğüm kadarıyla devasa bir uyumsuzluk yok.

Ama asıl dikkatimi çeken şu oldu:
Düz gidonda sağ kol uyuşması yaşamışsınız, sonra kelebek gidon ve açı ayarlı boğaz takınca azalmış.
Bu çok önemli bir detay.

Çünkü birçok kişi gravel'e geçince kol, omuz ve boyun konforunun otomatik artacağını düşünüyor. Halbuki drop bar (gravel gidonu) herkeste daha konforlu olmuyor.

Şu an kelebek gidonda:
  • Çok fazla el pozisyonu var.
  • Bilek açınızı değiştirebiliyorsunuz.
  • Dik oturabiliyorsunuz.
  • Uyuşma başlayınca tutuşu değiştiriyorsunuz.
Gravel'de ise:
  • Üst tutuş
  • Fren kolları üzeri (hoods)
  • Alt tutuş (drops)
olmak üzere 3 temel pozisyon var ama yine de kelebek gidon kadar özgür değil.

Benim aklıma gelen ilk soru şu:

Uyuşma gerçekten gidondan mı kaynaklanıyor yoksa boyun/sırt kaynaklı mı?

Çünkü özellikle 95 kg civarında ve masa başı çalışan kişilerde sağ elde uyuşma bazen bisikletten çok boyun kaynaklı çıkabiliyor.

Mosso GVL700 GRX600 konusuna gelirsek:

30 bin TL'ye 20 km kullanılmış temiz GRX600'lü GVL700 bence günümüz piyasasında oldukça mantıklı duruyor.

Sıfır fiyatlarına bakınca ciddi avantaj var.

Ama ben sizin kullanım senaryonuza bakınca şöyle düşünüyorum:
  • Çınarcık sahil hattı
  • Düz asfalt
  • Günlük sürüş
  • Bagaj kullanımı
  • Konfor beklentisi
  • Daha önce kol uyuşması yaşamış olmanız
Bu şartlarda geçiş yaptığınızda yaşayacağınız en büyük fark:

✅ Daha hızlı olacaksınız.

✅ Bisiklet daha sportif hissettirecek.

✅ Rüzgara karşı daha avantajlı olacaksınız.

Ama

❌ "Vay be ne kadar rahatmış" demeyebilirsiniz.

Hatta ilk birkaç hafta:
"Eski bisiklette daha dik oturuyordum."
demeniz bile mümkün.

Boyunuz 1.80 ise Mosso tarafında ben şahsen 50 kadrodan ziyade 52 kadroya daha yakın olduğunuzu düşünüyorum. İç bacak 75 cm biraz kısa ölçülmüş olabilir. Birçok kişi kitap yönteminde 2-3 cm hata yapabiliyor.

Ben olsam mevcut kurulu tur bisikletinizi satmadan önce Mosso'yu bir süre dener, gerçekten bana uyuyor mu karar verdikten sonra satışa çıkardım. Çünkü bazı kullanıcılar şehir/tur bisikletinden gravel'e geçince bir daha dönmüyor, bazıları ise 2-3 ay sonra tekrar düz gidona dönüyor. Siz ikinci gruba da girebilecek bir profilsiniz gibi duruyor.

Çözüm
Hocam verdiğiniz ek bilgilerle tablo biraz daha netleşti.

Öncelikle fotoğrafa bakınca bisiklet bana aşırı büyük görünmüyor. Sele yüksekliği de normal sayılır. Zaten "parmak ucuyla yere değiyorum" demeniz sele yüksekliğinin çok abartılı olmadığını gösteriyor. Kadro büyük olsa bile fotoğraftan gördüğüm kadarıyla devasa bir uyumsuzluk yok.

Ama asıl dikkatimi çeken şu oldu:

Bu çok önemli bir detay.

Çünkü birçok kişi gravel'e geçince kol, omuz ve boyun konforunun otomatik artacağını düşünüyor. Halbuki drop bar (gravel gidonu) herkeste daha konforlu olmuyor.

Şu an kelebek gidonda:
  • Çok fazla el pozisyonu var.
  • Bilek açınızı değiştirebiliyorsunuz.
  • Dik oturabiliyorsunuz.
  • Uyuşma başlayınca tutuşu değiştiriyorsunuz.
Gravel'de ise:
  • Üst tutuş
  • Fren kolları üzeri (hoods)
  • Alt tutuş (drops)
olmak üzere 3 temel pozisyon var ama yine de kelebek gidon kadar özgür değil.

Benim aklıma gelen ilk soru şu:

Uyuşma gerçekten gidondan mı kaynaklanıyor yoksa boyun/sırt kaynaklı mı?

Çünkü özellikle 95 kg civarında ve masa başı çalışan kişilerde sağ elde uyuşma bazen bisikletten çok boyun kaynaklı çıkabiliyor.

Mosso GVL700 GRX600 konusuna gelirsek:

30 bin TL'ye 20 km kullanılmış temiz GRX600'lü GVL700 bence günümüz piyasasında oldukça mantıklı duruyor.

Sıfır fiyatlarına bakınca ciddi avantaj var.

Ama ben sizin kullanım senaryonuza bakınca şöyle düşünüyorum:
  • Çınarcık sahil hattı
  • Düz asfalt
  • Günlük sürüş
  • Bagaj kullanımı
  • Konfor beklentisi
  • Daha önce kol uyuşması yaşamış olmanız
Bu şartlarda geçiş yaptığınızda yaşayacağınız en büyük fark:

✅ Daha hızlı olacaksınız.

✅ Bisiklet daha sportif hissettirecek.

✅ Rüzgara karşı daha avantajlı olacaksınız.

Ama

❌ "Vay be ne kadar rahatmış" demeyebilirsiniz.

Hatta ilk birkaç hafta:

demeniz bile mümkün.

Boyunuz 1.80 ise Mosso tarafında ben şahsen 50 kadrodan ziyade 52 kadroya daha yakın olduğunuzu düşünüyorum. İç bacak 75 cm biraz kısa ölçülmüş olabilir. Birçok kişi kitap yönteminde 2-3 cm hata yapabiliyor.

Ben olsam mevcut kurulu tur bisikletinizi satmadan önce Mosso'yu bir süre dener, gerçekten bana uyuyor mu karar verdikten sonra satışa çıkardım. Çünkü bazı kullanıcılar şehir/tur bisikletinden gravel'e geçince bir daha dönmüyor, bazıları ise 2-3 ay sonra tekrar düz gidona dönüyor. Siz ikinci gruba da girebilecek bir profilsiniz gibi duruyor.
Anladım hocam sizin yorumlarınızdan sonra hiç maceraya girmesem mi acaba diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi olur ise bu sefer almış olduğum graveli satmak ile uğraşmam gerekecek. Bu arada biri ilan da sormuş 1.68 boy uyar mı diye rahat kullanırsınız demiş. Bu durum da 50 kadro küçük kalma olasılığı var. 90 km uzakta bisiklet yakın olsa gidip denerdim.

Anladım hocam sizin yorumlarınızdan sonra hiç maceraya girmesem mi acaba diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi olur ise bu sefer almış olduğum graveli satmak ile uğraşmam gerekecek. Bu arada biri ilan da sormuş 1.68 boy uyar mı diye rahat kullanırsınız demiş. Bu durum da 50 kadro küçük kalma olasılığı var. 90 km uzakta bisiklet yakın olsa gidip denerdim.
Hocam ben olsam sırf ilan cazip diye 90 km yol yapıp kör alışverişe girmezdim. Özellikle sizde kol uyuşması geçmişi varken gravel'in size uyup uymayacağı net değil.

Bir de satıcının 1.68 boya "rahat kullanırsın" demesi biraz soru işareti. Eğer gerçekten 50 kadroysa 1.68 ile 1.80 arasında aynı rahatlıkta kullanılması çok olası değil.

Bence acele etmeyin. Yakın çevrede test edebileceğiniz bir gravel bulunursa önce ona binin. Beğenirseniz Mosso benzeri ilanlar yine çıkar. Temiz ikinci el gravel piyasada bitmiyor hocam. 👍🚴‍♂️

Hocam ben olsam sırf ilan cazip diye 90 km yol yapıp kör alışverişe girmezdim. Özellikle sizde kol uyuşması geçmişi varken gravel'in size uyup uymayacağı net değil.

Bir de satıcının 1.68 boya "rahat kullanırsın" demesi biraz soru işareti. Eğer gerçekten 50 kadroysa 1.68 ile 1.80 arasında aynı rahatlıkta kullanılması çok olası değil.

Bence acele etmeyin. Yakın çevrede test edebileceğiniz bir gravel bulunursa önce ona binin. Beğenirseniz Mosso benzeri ilanlar yine çıkar. Temiz ikinci el gravel piyasada bitmiyor hocam. 👍🚴‍♂️
Öyle yapayım hocam haklısınız. Şimdilik mevcut bisikletim ile devam edeyim pek şikayetim yok zaten günlük duruma göre 20+/- kullanıyorum. Artı şu da var bir şeyler bağlamak istersem onu da yapamam gravel de çünkü bunda her yerine bir şeyler takılabiliyor çift Suluk yerinden maşaya bagaj takmak gibi. Aslın da hayalim de şehirler arası gibi tura çıkmak vardı o yüzden bu model de karar kılmıştım ve bu yüzden kelebek gidon almıştım ama kısmet olmadı ve biraz da o kadar km kullanabilirmiyim diye kısaca pek yemedi diyebilirim.

Öyle yapayım hocam haklısınız. Şimdilik mevcut bisikletim ile devam edeyim pek şikayetim yok zaten günlük duruma göre 20+/- kullanıyorum. Artı şu da var bir şeyler bağlamak istersem onu da yapamam gravel de çünkü bunda her yerine bir şeyler takılabiliyor çift Suluk yerinden maşaya bagaj takmak gibi. Aslın da hayalim de şehirler arası gibi tura çıkmak vardı o yüzden bu model de karar kılmıştım ve bu yüzden kelebek gidon almıştım ama kısmet olmadı ve biraz da o kadar km kullanabilirmiyim diye kısaca pek yemedi diyebilirim.
Bence doğru karar vermişsiniz hocam. Yazdıklarınızı okuyunca aslında sorunun cevabı biraz ortaya çıkıyor:
"Mevcut bisikletimden çok da şikayetim yok."
Bu cümle önemli. Çünkü genelde bisiklet değişimi en çok mevcut bisiklet ciddi şekilde yetersiz kaldığında mantıklı oluyor.

Bir de gravel'e geçerseniz hız ve sportiflik kazanacaksınız ama şu anki kurulumunuzun bazı avantajlarını kaybedeceksiniz. Fotoğraftan da görüldüğü gibi bagaj, çanta, çamurluk, kelebek gidon derken bisikleti kendi kullanımınıza göre güzel adapte etmişsiniz.

Şehirler arası tur konusu da ayrı mesele. Açık konuşmak gerekirse insanlar bazen "gravel alınca tura çıkacağım" diye düşünüyor ama turu yaptıran şey bisiklet değil, niyet oluyor. Şu anki bisikletinizle yarın Çınarcık'tan çıkıp Gemlik'e, Bursa'ya hatta birkaç günlük tura bile gidebilirsiniz.

Hatta birçok kişi ilk uzun turunu sizin bisikletinizden daha ağır ve daha mütevazı bisikletlerle yaptı.

Bana kalırsa bu yaz mevcut bisikletle önce:
  • 30 km
  • 50 km
  • 70 km
  • 100 km
gibi mesafeleri deneyin.

100 km'yi rahat tamamladıktan sonra gravel isteğiniz devam ediyorsa o zaman geçiş daha anlamlı olur. Belki de fark edeceksiniz ki ihtiyacınız yeni bisiklet değil, sadece biraz daha fazla sürmekmiş. 🙂🚴‍♂️

Forum ağzıyla söyleyeyim:
Bisikletiniz sizi sınırlamıyor gibi duruyor hocam, şu an biraz hayaller korkuyu, korku da hayalleri sınırlıyor gibi. Önce mevcut bisikletle bir iki uzun rota deneyin, sonra gerçekten bisiklet mi eksikmiş yoksa cesaret mi eksikmiş daha net ortaya çıkar. 😄👍

Bence doğru karar vermişsiniz hocam. Yazdıklarınızı okuyunca aslında sorunun cevabı biraz ortaya çıkıyor:

Bu cümle önemli. Çünkü genelde bisiklet değişimi en çok mevcut bisiklet ciddi şekilde yetersiz kaldığında mantıklı oluyor.

Bir de gravel'e geçerseniz hız ve sportiflik kazanacaksınız ama şu anki kurulumunuzun bazı avantajlarını kaybedeceksiniz. Fotoğraftan da görüldüğü gibi bagaj, çanta, çamurluk, kelebek gidon derken bisikleti kendi kullanımınıza göre güzel adapte etmişsiniz.

Şehirler arası tur konusu da ayrı mesele. Açık konuşmak gerekirse insanlar bazen "gravel alınca tura çıkacağım" diye düşünüyor ama turu yaptıran şey bisiklet değil, niyet oluyor. Şu anki bisikletinizle yarın Çınarcık'tan çıkıp Gemlik'e, Bursa'ya hatta birkaç günlük tura bile gidebilirsiniz.

Hatta birçok kişi ilk uzun turunu sizin bisikletinizden daha ağır ve daha mütevazı bisikletlerle yaptı.

Bana kalırsa bu yaz mevcut bisikletle önce:
  • 30 km
  • 50 km
  • 70 km
  • 100 km
gibi mesafeleri deneyin.

100 km'yi rahat tamamladıktan sonra gravel isteğiniz devam ediyorsa o zaman geçiş daha anlamlı olur. Belki de fark edeceksiniz ki ihtiyacınız yeni bisiklet değil, sadece biraz daha fazla sürmekmiş. 🙂🚴‍♂️

Forum ağzıyla söyleyeyim:
Haklısınız öncelik olarak mesafeyi arttırayım belki de dediğiniz gibi ihtiyacım olan sadece biraz daha fazla sürmekmiş. Lastikler zırhlı lastik patlama riski pek yok bir de iç lastiğe Formulax patlak önleyici sıvı sıktım. Kendimi test edip kondisyon arttırayım.
Bu konu da bilgili biri ile konuşmak iyi geldi kendimi daha net anlamama yardımcı oldu.

Desteğiniz için teşekkür ederim hocam.

Haklısınız öncelik olarak mesafeyi arttırayım belki de dediğiniz gibi ihtiyacım olan sadece biraz daha fazla sürmekmiş. Lastikler zırhlı lastik patlama riski pek yok bir de iç lastiğe Formulax patlak önleyici sıvı sıktım. Kendimi test edip kondisyon arttırayım.
Bu konu da bilgili biri ile konuşmak iyi geldi kendimi daha net anlamama yardımcı oldu.

Desteğiniz için teşekkür ederim hocam.
Tekrar görüşmek üzere, yardımcı olabildiysek ne mutlu bize :)

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri