Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Gazelle bisiklet alınır mı?

okutan

Yönetici
Puan 8
Çözümler 1
Beyler, hanımlar; bugün forumda "bisikletin Rolls-Royce'u" diyebileceğimiz, o meşhur Hollandalıyı, yani Gazelle'i masaya yatırıyoruz.

Eğer yolda dimdik oturmuş, yüzünde gram stres olmayan, jilet gibi giyinmiş birini görürseniz, muhtemelen altında bir Gazelle vardır. Peki, bu bisiklet bizim memlekette gider mi? O kadar para vermeye değer mi? Gelin, "Hollanda tankı" denilen bu markayı bir deleyelim.

Neden Gazelle Alınır? (Artıları)​

• Ömürlük Kadro Kalitesi: Kanka, bu adamlar 1892’den beri bisiklet yapıyor. Kadroları o kadar sağlam ki, Hollanda'da dededen toruna geçen, 40-50 yıllık hala tıkır tıkır işleyen Gazelle’ler var. "Bir kere alayım, evladiyelik olsun" diyorsan doğru yerdesin.
  • Konforun Zirvesi: Gazelle'in olayı hız değil, keyiftir. Geometrisi seni dik oturtur; ne belin ağrır ne boynun. Seleleri genelde koltuk kıvamındadır.
  • Kapalı Sistem Kapris Yapmaz: Çoğu modelinde vites sistemi arka göbeğin içindedir (Nexus veya Alfine). Zincir de komple kapalı bir muhafazanın içindedir. Yani yağmur çamur yese de vitesin bozulmaz, paçana yağ bulaşmaz.
  • Detaylardaki Şıklık: Dinamosu tekerleğe sürtmez, göbeğin içindedir. Kilit sistemi kadroya entegredir. Her şey "tık" diye çalışır.

Neden Gazelle Alınmaz? (Eksileri)​

• Ağırlık Meselesi: Kanka bu bisikletler hafif değil. Hollanda dümdüz ülke olduğu için ağırlığı pek dert etmemişler. Çoğu modeli 18-20 kg civarındadır. Eğer dik yokuşlu bir yerde yaşıyorsan ve bisikleti eve çıkarmak için asansörün yoksa, spor salonuna gitmiş gibi olursun.
  • Yedek Parça ve Servis: Üzerindeki parçalar standart dışı olabiliyor (mesela kapalı zincir koruması veya özel fren sistemleri). Mahalle bakkalı tadındaki bisikletçiye götürürsen "ben buna dokunmam" diyebilir. İyi bir usta bulman şart.
  • Fiyat Etiketi: Kalite ucuza gelmiyor. İkinci eli bile bizim piyasadaki çoğu sıfır bisikletten pahalıdır.

Alırken Şunlara Dikkat Edin (Forumdaş Tavsiyesi)​

1. Vites Sayısı: Eski modeller genelde 3 vitestir. İstanbul, Ankara gibi yokuşlu bir yerdeysen 3 vites seni ağlatır. En az 7 veya 8 vitesli olan modellere bak.
  2. Fren Sistemi: Gazelle'lerde genelde "Roller Brake" (kampana tipi) fren olur. Bunlar çok güvenlidir ama bakımı zordur. Sıkarken "cayır cayır" ötmüyorsa iyidir.
  3. Kilit Anahtarı: Kadroya entegre kilitlerin (AXA kilitler) anahtarı genelde tektir. Satıcıya mutlaka anahtarı sor, yenisini yaptırmak bazen dert olabiliyor.
  4. Elektrikli Modellere Dikkat: Eğer Gazelle'in elektrikli (e-bike) modellerinden birini alacaksan, pilin (bataryanın) döngüsünü mutlaka sor. Bataryası bitmiş bir e-Gazelle, sana bisikletin fiyatı kadar masraf çıkarabilir.

Gazelle bir ulaşım aracı değil, bir yaşam tarzıdır. "Ben sahil yolunda süzüleyim, işe giderken takım elbisem bozulmasın, altımdaki aletin bir duruşu olsun" diyorsan gözün kapalı al. Ama "yokuşlarda uçayım, hafif olsun, her yerde tamir ettireyim" diyorsan başka kapıya kanka, bu seni yorar.

Aranızda Gazelle kullanıp "yokuşta bittim" diyen ya da "ömrümde böyle rahatlık görmedim" diyen var mı? Yorumları bekliyorum!

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri