Bisiklet Forum

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Üye olduğunda kendi konularını açabilir, paylaşımlara yanıt verebilir ve diğer üyelerle özel mesaj yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsin.

• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Araba sürücüleri neden bisikletçiden nefret ediyor?

okutan

Yönetici
Puan 18
Çözümler 1
Selam millet,

Bugün trafikte yine "Burası senin babanın yolu mu?" fırçası yeyince, bu bitmek bilmeyen "Sürücü vs. Bisikletçi" savaşını bir masaya yatıralım dedim. Adam altındaki 2 tonluk demir yığınıyla, benim 10 kiloluk karbon/alüminyum aletime düşman kesiliyor.

Forumlarda, ekşi’de, sosyal medyada dönen muhabbetleri ve bizzat yollarda yediğimiz küfürleri süzünce, bu nefretin altındaki "asıl" sebepleri madde madde çıkardım. Bakalım katılıyor musunuz:

1. "Hızımı Kesiyorsun" Kafası​

Araba sürücüsü için trafik bir "akış" demek. O akışta 60-70'le gitmek varken, senin sağda 20-25'le süzülmen adamın gözünde direkt "engel" demek. Seni bir araç olarak değil, yola fırlamış bir duba gibi görüyorlar. Sabır eşikleri zaten düşük, bir de biz eklenince sigortalar atıyor.

2. "Hem Araçsın Hem Yayansın, Karar Ver!"​

Sürücülerin en çok ayar olduğu nokta burası. "Şeritte giderken araç gibi hak iddia ediyorsun, kırmızı ışık yanınca tak kaldırıma çıkıp yaya gibi geçiyorsun" diyorlar. İşimize geldiği gibi davranmamız (ki bazen hayatta kalmak için şart oluyor) adamların adalet duygusunu zedeliyor.

3. "Vergi Ödemiyorsun, Plakan Yok" Ezberi​

Klasik maganda argümanı: "Ben MTV ödüyorum, yakıt vergisi veriyorum, yol benim; senin plakan bile yok!" Sanıyorlar ki o asfalt sadece motorlu taşıtlar için döküldü. Bisikletin de bir "araç" olduğunu ve yasal olarak o şeritte bulunma hakkımız olduğunu kabullenmek işlerine gelmiyor.

4. Ödleri Patlıyor (Ama Korkudan Değil, Masraftan!)​

Aslında çoğu sürücü bize çarpmaktan çok korkuyor. Ama bu korku insani bir vicdandan ziyade; "Başım belaya girer, hapse girerim, arabamın hasar kaydı oluşur" korkusu. Bu gerginlik de bizden nefret etmelerine sebep oluyor. "Senin yüzünden başıma iş alacağım, çık git yoldan" mantığı hakim.

Peki biz ne yapabiliriz?
  • Tamam, bazılarımız gerçekten kaşınıyor; en sol şeride çıkan mı dersin, kulaklıkla dünya ile bağını kesen mi...
  • Ama kurallara uyan adama neden bu nefret?
  • Sizce bu düşmanlık eğitimle biter mi, yoksa İstanbul/Türkiye trafiğinde bu iş imkansız mı?
Sizin başınıza gelen en absürt "sürücü nefreti" olayı neydi? Gelin aşağıda birbirimizi gazlayalım. :)

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri